בשעה של עליית מחירים: החוק הראשון אחרי הפגרה – שיעלה את שכר השרים
הצעת החוק להשוואת שכר השרים והשופטים
בכנסת קיבלה הצעת חוק חדשה תשומת לב רבה, כאשר לאחר הפגרה תתכנס ועדת השרים לענייני חקיקה לדון בהצעת חוק שזכתה לביקורת רבה. ההצעה, מקודמת על ידי ח"כ אביחי בוארון מהליכוד, שואפת להשוות את שכרם של שרים וחברי כנסת לשכר השופטים. ח"כ בוארון הצהיר כי המהלך נועד ליצור שוויון בין שכר נושאי המשרות בכל הרשויות ולמנוע מהם לקבוע את גובהו ואופן עדכונו לנוכח גל ההתייקרויות והקיצוצים במשרדי הממשלה.
פרטי החוק
על פי הצעת החוק, שתיקרא "חוק שכר נושאי משרה ברשויות השלטון, התשפ"ה–2025", תוקם ועדה ציבורית בת שלושה חברים אשר תקבע את שכר נשיא המדינה, ולפי זה ייגזר שכרם של נושאי המשרה בכל הרשויות השלטוניות. עיקרון מרכזי בהצעה מדגיש כי שכר היסוד של נשיא המדינה, יושב ראש הכנסת, ראש הממשלה ונשיא בית המשפט העליון יהיה שווה, ובכך תיווצר מידה מסוימת של שוויון בין הרשויות השונות.
מטרות החוק
דברי ההסבר להצעה מבהירים כי ישנן שתי מטרות עיקריות: הראשונה היא לקבוע שכר אחיד עבור נושאי המשרה לפי דרגתם ומעמדם, והשנייה היא למנוע ממקבלי השכר לקבוע את גובהו. החוק המוצע יהיה בתוקף שלושה חודשים לאחר פרסומו ברשומות, מה שיינתן זמן התארגנות למשרדים השונים.
חששות וביקורות
הצעת החוק לא חדשה והועלתה בעבר, אולם מעולם לא עברה לשלב הביצוע. יש המוטרדים מהמכסה שבה עלולה לגדול שכרם של חברי הכנסת והשרים דווקא בשעה שבה משק המדינה נתקל במצב כלכלי לא פשוט. בעד ההצעה אפשר למצוא תמיכה בקרב שרי הממשלה שחשים שזהו מהלך הכרחי ליצור שוויון ולמנוע פגיעה במעמד הרשויות השלטוניות.
סיכום
הדיון סביב הצעת החוק להשוואת שכר השרים והשופטים משקף את המתח בין הצורך בשוויון וליציבות כלכלית לבין מציאות כלכלית מחמירה. בעוד שצפויות להתנהל ויכוחים סוערים בכנסת, המהות האישית והציבורית של הצעת החוק תמשיך להעסיק את הציבור ואת מקבלי ההחלטות.
בהתאם לפיתוחים ולדיונים, ניתן להניח כי מדובר בשאלה מתמשכת אשר תדרוש תשובות ברורות וניהול מאוזן של האינטרסים השונים במדינה