דילוג לתוכן

קטגוריות נבחרות

המאבק להסדרת ההשפעות בסוריה: האם ישראל וטורקיה ימצאו תעלת פשרה על רקע המתיחות הגוברת?

המתיחות ביחסי ישראל-טורקיה

השיא ואתגרים חדשים

המתיחות ביחסי ישראל וטורקיה הגיעה לשיאה בשבוע שעבר, אך הצטמצמה במעט בעקבות הודעתו של שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן, בכנס נאט"ו בבריסל. פידאן אמר, "אנחנו לא רוצים לראות עימות כלשהו עם ישראל בסוריה. הסורים לבדם צריכים להחליט בענייני הביטחון של ארצם." הצהרה זו נחשבת לתפנית חיובית, במיוחד לאחר שראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הכריז כי "אללה ישמיד את ישראל," בעוד חיל האוויר הישראלי פעל להחריב את שדה התעופה הצבאי T-4 בסוריה.

הפעולות הישראליות והאזהרות מפני איומים

באותו יום רביעי, שר הביטחון הישראלי ישראל כ"ץ הזהיר את שלטון סוריה בראשות אל-ג'ולאני, ואמר כי יישא מחיר כבד אם יאפשר לכוחות עוינים לישראל להיכנס לסוריה. כ"ץ טען כי ההפצצות שהתרחשו יממה קודם לכן מהוות אזהרה ברורה: "לא נאפשר לפגוש בביטחון מדינת ישראל."

הסיבות למתיחות

העימותים בין המדינות נובעים בעיקר מהשתייכות מפלגת ארדואן לזרם האחים המוסלמים וזיקתה לארגונים כמו חמאס. המצב הסלים במיוחד מאז אוקטובר 2023, כאשר צה"ל החל לפעול בעזה. ישראל מודאגת מהאפשרות שהשפעת טורקיה בסוריה עלולה לסכן את ביטחונה.

התבססות טורקית בסוריה

לאחר התפוררותו של משטר אסד, ישראל חששה שטורקיה תנצל את הוואקום השלטוני בסוריה לאור הקשרים שלה עם קבוצות מורדים ג'יהאדיסטיות. במהלך מלחמת האזרחים, טורקיה העניקה תמיכה לוגיסטית ומדינית למורדים הסונים, דבר שהוביל להיווצרות קבוצות ג'יהאדיסטיות כמו "הייאת תחריר א-שאם."

היערכות צה"ל

צבא ישראל פעל למנוע התקרבות של ג'יהאדיסטים לגבול רמת הגולן, והקדים בהפצצות תשתיות צבאיות בסוריה. המבצע הזה נועד גם להשמיד מצבורי נשק ולמנוע נפילת אמצעי לחימה לידי אויבים, בתקווה לייצב את המצב הצבאי בסוריה.

אסטרטגיה ניאו-עות'מאנית של טורקיה

אחת מהמטרות של טורקיה בעשור האחרון היא להרחיב את השפעתה בסוריה כחלק מהאסטרטגיה הניאו-עות'מאנית. מדינה זו מחזיקה בבסיסים צבאיים בשמונה מדינות במזרח התיכון ואפריקה, ובכך היא מנסה לייצב את מעמדה כאחת מהמעצמות האזוריות.

חששות ישראליים

לחץ נוסף מקורו במאמצי טורקיה לבסס נוכחות בסוריה על חשבון איראן ורוסיה. ישראל מדאגה מכניסת מערכות הגנה אווירית טורקיות לשדות תעופה חשובים בסוריה, דבר שעשוי להגביל את חופש הפעולה האווירי שלה.

הצעות ליחסים עתידיים

לישראל יש אפשרות לנהל דיאלוג עם טורקיה, ולנסות להגיע להסדרי בטחון באזורים השונים בסוריה, כאשר המטרה היא לחלק את שטחי ההשפעה ביניהן, בתיווך ארה"ב ורוסיה, עד להקמת ממשלה יציבה בסוריה.

סיכום

המתיחות בין ישראל וטורקיה ממשיכה להיות סבוכה, כשלכל מהלך יש השפעות רבות על המצב הביטחוני במזרח התיכון. העלייה בהשפעת טורקיה במוקדים קריטיים בסוריה מחייבת את ישראל להפעיל אמצעים צבאיים ולהגיב במהירות למצב, בידיעה שהשקפתה האסטרטגית עלולה להיות מאוימת

שיתוף

9 מחשבות על “המאבק להסדרת ההשפעות בסוריה: האם ישראל וטורקיה ימצאו תעלת פשרה על רקע המתיחות הגוברת?”

  1. ליאור גולדשטיין

    יש צורה להשיק את המתיחות בסוריה עם שיתוף פעולה בין ישראל וטורקיה.

  2. איתמר סויסה

    אין כמו שיתוף פעולה בין מדינות במערכות שיש בהן מתיחות.

  3. עם כל התקוות שיימצא פתרון למתיחות בסוריה בהשתתפות ישראל וטורקיה.

  4. אסתר שוסטר / Esther Shuster

    אולי השיתוף פעולה יכול להביא לתוצאה טובה לכולם.

  5. Jonathan Greenberg

    לכאורה זה נראה כמו משימה קשה, אבל אולי יהיה ניתן למצוא פתרון משותף.

סגור לתגובות

מאמרים

רוצה לפרסם אצלנו ? הצעת מחיר?

Scroll to Top