דילוג לתוכן

המאבק נגד חובת השירות: נשים וקרובי חללים מזעיקים את הוועדה על חוסרי כוח האדם בצה"ל

הגיוס לצה"ל: זעקת הציבור החרדי והדתי-לאומי

חוסר שוויון בנטל הגיוס

מוועדת החוץ והביטחון של הכנסת אמור לצאת החוק שיסדיר את סוגיית הגיוס לצה"ל, אחת מהסוגיות הנפיצות ביותר בחברה הישראלית. הדיונים נמשכים כבר חודשים, אך התקדמות משמעותית טרם הושגה, ובזמן הזה מצוקת המילואים בשטח הולכת ומחריפה.

עדויות קשה מצה"ל

תהילה אליצור, מרצה לתלמוד וגמרא האם לשלושה בנים שנלחמים, משתפת שבעקבות מצבים קשים בכוח אדם, בעלה בן ה-54, רופא גדודי, גויס לתפקידים שאינם הולמים את הכשרתו. היא חברה בארגון "שותפות לשירות", המייצג 4,500 נשים שמגיעות לוועדה כדי להביע את זעמן.

איילת השחר סיידוף, מייסדת "אימהות בחזית", מוסיפה כי בנה הפך מקצין בגלל חוסר בכוח אדם, ממקבלי סמלים על פי כישרונם ולא על פי הכשרה. ראש אכ"א, אלוף דדו בר-כליפא, ציין גם הוא את הצורך ב-6,000-7,000 לוחמים כדי להפעיל את הצבא באופן אפקטיבי.

אזהרות מהשטח

במקביל, חברי הכנסת קיבלו אזהרה משורה של ארגונים, לפיה כשליש מהכוחות ביהודה ושומרון אינם לוחמים מוסמכים. הארגון מזהיר כי מדובר במשימות הגנה שנחלקות לצוותים שאינם מוכשרים לכך, דבר שמסכן את חיי החיילים והאזרחים כאחד.

המתחים בין הקבוצות החברתיות

עגמת הנפש סביב חוסר השוויון בנטל חוצה מגזרים. הציבור החרדי והדתי-לאומי עומדים על התהום של חוסר בהבנה זו, כאשר רבים מהדתיים לא מוכנים לקבל את העדפת לימודי התורה על-פני שירות בצבא. ד"ר חנה קטן קובעת כי תורה מחייבת לצאת למילחמת מצווה, תוך שהיא מוחה על הסטטוס קוו הנוכחי.

הקריאות לשינוי

ברקע הדיונים, העדים והחיילים מוחים על عدم קידום סנקציות אמיתיות נגד ההשתמטות. חברי הכנסת החרדים לרוב אינם נוכחים בדיונים, והשיח בינם לבין הציבור המשרת הוא לרוב מנותק. המצב, שמוביל לתחושת חוסר צדק בקרב הלוחמים, זוכה לקריאות ייאוש מצד השכולים ומשפחותיהם, שמבקשות שינוי מהותי.

מצב התקציב וההשלכות שלו

לאחרונה אושר תקציב מדינה המגייס סכומים ניכרים לישיבות חרדיות. ח"כ מירב כהן ציינה כי מתוך התקציב, 1.3 מיליארד ש"ח יוקדשו למוסדות חרדים, בעוד שביטול נשירה וגיוס יזכו לסכומים זניחים יחסית, דבר שמכה בתוכן ההשתמעויות בהקשר של התמודדות עם מצוקה זו.

הכוח המילואימניקי והקולות שלא נשמעים

למרות האזהרות החמורות, הלוחמים מצביעים על עייפותם מקיום חובות שירות ללא דיווח אפקטיבי של השלכות על המשרתים הלא מגייסים. איילת השחר סיידוף קובעת כי יש לשמוע את קולות הציבור, וביוזמות מועילה ליצור יותר תיקון בסוגיית הגיוס, אם זה ידרוש לספק את הכוח הנדרש לצה"ל.

במצב הזה, השאלה שנותרה פתוחה היא: האם יצליחו המשרתים לשנות את המצב לפני שיהיה מאוחר מדי?

Scroll to Top