מחאות במקסיקו סיטי נגד מהגרים אמריקנים
הפגנות אלימות בעקבות עליות מחירי הדיור
ביום שישי האחרון, הפגינו מאות תושבים במקסיקו סיטי נגד זרם ההגירה של אמריקנים לשכונות בעיר, שהוביל לעלייה דרמטית במחירי הדיור ולשינוי תרבותי במקומות אלו. המפגינים, בהם רובן צעירים, הביעו את מורת רוחם באמצעות שלטים עם סיסמאות קשות כגון "דיור זו זכות, לא סחורה" ו"גרינגו לך הביתה". חלק מהמוחים הלכו צעד רחוק יותר והשחיתו רכוש, ניפצו חלונות ובזזו חנויות ברחובות שכונת רומה-קונדסה, מה שגרם לנזק ל-15 עסקים.
הגורמים למחאה
מאז 2020, אלפי אמריקנים, רבים מהם עובדים מרחוק, עברו לגור במקסיקו סיטי. המפגינים טוענים כי תהליך זה דוחק את האוכלוסייה המקומית החוצה בעקבות עלייה במחירי השכירות והחיים בעיר. סזאר קרביוטו, מזכיר ממשלת מקסיקו סיטי, גינה את האירועים ואמר כי מדובר בביטויי שנאה שדומים ליחס כלפי מהגרים מקסיקנים בחו"ל, והדגיש את הצורך בדיאלוג לצורך פתרון הבעיה.
תגובת הנשיאה קלאודיה שיינבאום
נשיאת מקסיקו קלאודיה שיינבאום גינתה את הביטויים הקסנופוביים שהתרחשו במהלך ההפגנה, והבהירה כי היא מכירה בלגיטימיות של המחאה נגד עליית מחירי הדיור, אך אינה תומכת בקריאות לגירוש זרים. לדבריה, עליית השכירויות נגרמת בחלקה מהגעתם של "נוודים דיגיטליים" ומשפעות פלטפורמות השכרת דירות כמו Airbnb.
נשיאה שיינבאום הדגישה כי יש צורך להסדיר את שוק הדיור ולא לגרש את המהגרים. על פי נתוני ארגון האמריקנים החיים בחו"ל, מקסיקו מהווה בית ל-20% מתוך חמישה מיליון האמריקנים המתגוררים מחוץ לארצות הברית.
רקע למצב
הפגנות אלו מגיעות על רקע החרפת מדיניות ההגירה בארצות הברית, במיוחד תחת הנשיא הקודם דונלד טראמפ. בחודש הקודם התרחשו עימותים קשים בלוס אנג'לס בין מהגרים, מפגינים וכוחות הביטחון הפדרליים.
במוקד המחאה עומדת השאלה כיצד ניתן לשמור על איכות חייהם של תושבי מקסיקו סיטי במקביל להמשך זרם ההגירה, ועד כמה ניתן לעשות זאת מבלי לפגוע בקהילות הזרות שהפכו לחלק אינטגרלי מהעיר