קבלנים הצביעו ברגליים – והמכרזים בדרום נכשלו
שוק הנדל"ן והמכרזים הבעייתיים
מספר המכרזים שפורסמו בתקופה האחרונה ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) נמצא בעלייה משמעותית בשנים האחרונות, אך בשבועות האחרונים ניכר כי היזמים נרתעים מלהשקיע בפרויקטים בפריפריה, במיוחד כאשר שיעורי הריבית גבוהים. במקביל, עולה השאלה האם מדיניות רמ"י מצליחה להניע את השוק כמו שציפתה.
כישלון המכרזים בפריפריה
ביישוב כרמית, סמוך לבאר שבע, צמודי קרקע נמכרים במחירים של 3.5 מיליון שקל, אך למרות זאת, בשכונת פסגת רמות, חוו המכרזים כישלונות מרובים. המכרז הראשון, לבניית 223 יחידות צמודי קרקע, הסתיים ללא הצעות, כשששת המתחמים נותרו ריקים.
אי הצלחה חוזרת ונשנית בבניית דירות
גם בבאר שבע, המכרזים לשכונת פסגת רמות לא שיפרו את מצבם. לאחר שהמדינה שיווקה קרקע לבניית 1,500 דירות בהנחה, הפתעה הייתה כישלונה של רמ"י לגייס יזמים. גיוס יזם אחד בודד למכרזים של ספטמבר 2023, לא מגלה תמונה מעודדת, ובחודש ינואר כבר התרענו על חוסר האופטימיות ששרר בקרב הגורמים המחליטים.
פרמטרים כלכליים ותנאים לא אטרקטיביים
בהתחשב בתנאים כלכליים שהוצגו במכרז, הוצאות הפיתוח נעו סביב 300-400 אלף שקל ליחידות דיור. המחירים המינימליים לקרקע היו נמוכים, כאשר עמדו על כמה מאות אלפי שקלים. למשל, משה אביסרור שילם 339 אלף שקל על קרקע ליחידת דיור, בעוד שארזי הנגב שילמו 441 אלף שקל, ובסך הכל מדובר במחירים נמוכים יחסית לשוק הנדל"ן.
מגבלות המיקום והאמון בשכונה
למרות שמחירי הקרקעות היו סבירים, היזמים לא האמינו בהצלחת הפרויקטים. ממצאי המכרזים בעבר מצביעים על כך שהאמת היא שהיזמים לא готовы להשקיע בפריפריה, גם כאשר הקרקע זולה, עקב שיעורי הריבית הגבוהים והקשיים בהשגת מימון.
לסיכום, כישלון המכרזים בדרום משקף בעיות רחבות יותר בשוק הנדל"ן בישראל ובעיקר בפריפריה. האם רמ"י תצליח לשנות את המגמה באפשריות הבאות? הזמן יגיד