המהלך שמזעזע את שוק הנפט: טראמפ במתקפה על פוטין – וההשלכות
איום מכסים על נפט רוסי
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הודיע אתמול (א') כי יטיל "מכסים משניים" בשיעור של עד 50% על מדינות הרוכשות נפט רוסי, אם רוסיה לא תגיע להסכם הפסקת אש באוקראינה. האיום מגיע בעקבות הצעה זועמת של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, להקים "ממשל מעבר" באוקראינה במקום ממשלתו הנוכחית של הנשיא, וולודימיר זלנסקי.
במהלך ראיון לרשת NBC, טראמפ הביע את כעסו על הצעת פוטין ואמר כי "אם רוסיה לא תהיה מסוגלת לעשות עסקה להפסקת השפיכות דמים באוקראינה, ואם אחשוב שזו אשמתה של רוסיה, אני אטיל מכסים משניים על כל הנפט המגיע מרוסיה".
השפעות כלכליות אפשריות
לפי הערכות, צעדים כאלו עלולים להזיק משמעותית לכלכלה הרוסית, הנסמכת על ייצוא נפט, במיוחד נוכח הסנקציות המערביות שכבר הוטלו בעקבות הפלישה לאוקראינה. ההכנסות מנפט וגז היוו מעל לשליש מהתקציב הפדרלי של רוסיה בשנים האחרונות, מה שאומר שהמהלך של טראמפ עלול להשפיע באופן דרמטי על הכנסות המדינה.
בין המדינות היבואניות הגדולות של נפט רוסי כיום נמצאות סין, הודו, טורקיה וברזיל, וההשלכות אפשריות על שוק הנפט העולמי עשויות להיות משמעותיות. כמו כן, מחיר הנפט מסוג ברנט, הנחשב לאמת מידה עולמית, נשקל סביב 70 דולר לחבית, ירידה משמעותית מהמחירים שנרשמו בתחילת השנה.
מתח גובר בשיחות השלום
המתח בין טראמפ לפוטין החל להתגבר בעקבות דבריו של פוטין ביום שישי האחרון, אשר הציע להקים ממשל מעבר באוקראינה. טראמפ גינה את ההערות של פוטין בנוגע לזלנסקי ואמר כי הדבר לא מוביל להסכם בזמן הקרוב. בתגובה רשמית, הבית הלבן הדגיש כי זכותם של האוקראינים לקבוע את אופי הממשל במדינתם.
המתיחות הגוברת לא משאירה הרבה זמן לממשל טראמפ, אשר מביע ביקורת על ההתקדמות האיטית בשיחות השלום. לשם כך, הוא מתכנן לטפח את היחסים עם האוקראינים עד להגעה להסכם כולל.
תחזיות פסימיות
גריגורי קאראסין, יו"ר ועדת היחסים הבינלאומיים של מועצת הפדרציה הרוסית, הזהיר כי הפסקת אש עשויה שלא להיות מיועדת עד 2026, מה שמעורר חששות לגבי תהליך השיחות בינלאומיים. בקייב, זלנסקי האשים את פוטין בעיכוב מכוון של הסכם שלום, תוך דרישה לתגובה הולמת להצעה האמריקאית להפסיק את הלחימה.
סיכונים נוספים
בעוד שארה"ב מתכוננת למאבק עם סין ולמימוש מדיניות אגרסיבית כוללת, טראמפ מתמקד גם באיום הפצצות על איראן אם טהרן לא תסכים להסכם בנושא תכניתה הגרעינית. האיומים האלה מהווים חלק ממדיניות חוץ שיכולה להשפיע על יחסי ארה"ב עם מדינות אחרות באזור.
במצב הנוכחי, טראמפ מתמודד עם אתגרים ומשימות במערכת העולמית, כאשר האיומים והמהלכים החדשים שלו עלולים להוביל לשינויים דרמטיים בשוק האנרגיה ובמדיניות העולמית
אי אפשר להתעלם מהתוצאות של פעולות כאלה במרחב של הנפט.
אי אפשר להתעלם מהשיפועים של משחקי כוח כאלה.
אי אפשר להתעלם מהתוצאות של מלחמת מכסים כזאת.
המתח באזור מדאיג אותי גם כן.
פוליטיקה בתיקווה, תמיד אפשר לצאת מהירחק voices.
המצב באזור מתחמם וכל שינוי יכול להשפיע על כולנו.
כדאי לעקוב אחרי המצב בקרוב לקראת מצב חירום
מצריך לשמור על יציבות באזור בכל העלויות.
המתח מתרחש בצורה מתמידה במזרח התיכון וזה מדאיג.
איך יש לצרפת לעצור את הביה!
תירגול מתרסה של נשיא אחד שגורם לחתול השני להסתיר את הגרמית خط אדום מגוחך!