כך נהפוך את הסיוע ההומניטרי מנטל לנכס ביטחוני בעזה
המבוא: חשיבות הסיוע ההומניטרי
בשיחה עם ירון בוסקילה, מנכ"ל תנועת "הביטחוניסטים" וקצין צה"ל במילואים, התברר כי הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה היא הכרחית. במאמר זה, נבחן כיצד ניתן לנהל את הסיוע כך שישרת את האינטרסים הביטחוניים של ישראל מבלי לאפשר לחמאס לנצלו לצרכיו.
הדרישה להפרדה בין האוכלוסייה לארגוני הטרור
בוסקילה מדגיש כי אחד האתגרים המרכזיים הוא לספק מזון וציוד אזרחי מבלי שאלה ינצלו על ידי ארגוני הטרור. הוא מציין כי יש להבטיח שהסיוע ההומניטרי לא יגיע לידיהם של אנשי חמאס ושתוכן הסיוע לא יוכל לשמש כמשאב לשלטון על האזרחים.
היבטים טכניים ובינלאומיים
בנוסף להיבטים הביטחוניים, בוסקילה גם חושף את ההשלכות הבינלאומיות של הסיוע ההומניטרי. הכנסת הסיוע בהיקף מאורגן ומבוקר עשויה למנוע ביקורת בינלאומית על ישראל ולמנוע מצבים שבהם יתפרסמו תמונות קשות שיכולות להשפיע על דעת הקהל.
פתרון "איים הומניטריים"
בוסקילה מציע את המודל של "איים הומניטריים", שהם אזורים מאובטחים בהם יחולק הסיוע באמצעות גורם שלישי, כמו ארגונים בינלאומיים. "באמצעות צה"ל נוכל להבטיח את האבטחה של האזורים הללו ובכך להביא לתוצאה חיובית," מסביר בוסקילה.
תהליך החלוקה
צה"ל תפקידו יהיה לספק אבטחה לאותם אזורים, והגורם האזרחי יהיה אחראי לחלוקת הסיוע. באופן זה, ניתן למנוע את השפעת חמאס על האוכלוסייה המקומית, ולשנות את התודעה של האזרחים לגבי התמיכה בממשלת חמאס.
השפעה אסטרטגית על הביטחון
בוסקילה מצפה כי מודל זה יביא לשינוי בתפיסת האוכלוסייה את צה"ל ואת חמאס. "כשהאזרחים יראו שהם יכולים לפנות לצה"ל ולא לחמאס כדי לקבל סיוע, זה יסייע בהקטנת הכוח של חמאס ברצועה," הוא מסביר.
מסקנה: סיוע הומניטרי כהזדמנות
בוסקילה מסיים את דבריו בכך שסבור כי סיוע הומניטרי מנוהל ומבוקר לא רק שאינו מכשול, אלא מהווה הזדמנות טקטית ואסטרטגית להחליש את שלטון חמאס ולחזק את שליטת ישראל על המתרחש ברצועה