טראמפ חותם על הסכם סחר עם וייטנאם
הסכם הסחר החדש
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע על חתימת הסכם סחר שלישי עם וייטנאם, אשר כולל הטלת מכסים בגובה 20% על כלל היבוא שיתקבל מארצות הברית, ומכסים בגובה 40% על סחורות במעבר. במסגרת ההסכם, וייטנאם תפתח את שווקיה במלואם ליצוא מארצות הברית. מדובר בהסכם הסחר השלישי שמחתימה ארצות הברית, לאחר בריטניה וסין.
ההשפעה על השוק הוויטנאמי
ג'ן־איי צ'ואה, אנליסטית מחקר מניות אסיה ביוליוס בר, ציינה כי ההסכם צפוי להסיר את אי הוודאות המאקרו-כלכלית שהתרקמה סביב השוק הוויטנאמי. שיעורי המכס החדשים שנקבעו גבוהים מהדיווחים הקודמים, אך נמוכים עדיין מהמכסים ההדדיים של 46% שהוכרזו באפריל.
אוריוס בר העריך כי השוק יקבל את ההסכם באור חיובי, דבר שיכול לתמוך בצמיחה כלכלית ובזרימת הון בינלאומית. התגובות הכלליות בשוק נוטות להצביע על המשך תהליכים חיוביים בשוק הנכסים הווייטנאמי, עם עלייה של 9.3% במדדי הבורסה מתחילת השנה.
השקעות בשוק הווייטנאמי
כחלק מהחשיפה להשקעות בשוק הווייטנאמי, קרנות סל (ETF) הפכו להיות כלי ההשקעה המועדף על משקיעים המעוניינים להשקיע בשוק המניות במדינה, נוכח המגבלות על רכישת מניות ישירות על ידי משקיעים זרים.
בעיות תקציביות באינדונזיה
עדכון יעד הגירעון התקציבי
במקביל, אינדונזיה עדכנה את יעד הגירעון התקציבי שלה לשנת 2025 לרמה של 2.78% מהתוצר, אשר מהווה עלייה מהיעד המקורי שנקבע על 2.53%. השינוי הגיע בעקבות חולשה בגביית המסים והגדלת ההוצאות הממשלתיות, בייחוד לאור מאמציו של הנשיא פראבובו לשמור על התחייבויותיו לקצב צמיחה של 8%.
חובות ועומסים נוספים
שרת האוצר סרי מוליאני אינדראווטי ציינה כי הכנסות המדינה לא צפויות לעמוד ביעדים המקוריים, בעיקר בגלל קשיים בגביית המסים וביטול מתוכנן של העלאת מס הערך המוסף. בנוסף, התחזיות לצמיחה עודכנו כלפי מטה לטווח של 4.7%-5.0%.
אינדיקטורים נוספים מצביעים על ירידה קלה ברופיה האינדונזית, עם תשואות לאיגרות חוב ממשלתיות שמיראו ירידה בעקבות הקלה בלחץ ההנפקות.
הודעת טראמפ על הסכם הסחר ובמקביל ההתפתחויות באינדונזיה מהוות שני ההיבטים המרכזיים שמשפיעים על השווקים המקומיים והבינלאומיים בימים אלו.
בה בעת, עלייה בהוצאות הממשלה צפויה לשמור על תנועת הכלכלה האינדונזית קדימה, למרות אתגרים גלובליים