עובדים בישראל מקבלים פחות שכר — ויותר כסף נשאר אצל החברות
ממצאי מחקר מכון אדוה
הפחתה בחלקם של העובדים בהכנסה הלאומית
מחקר חדש של מכון אדוה, שמתפרסם לקראת סיום השנה, מראה כי בשנת 2022 הגיעו 56% מההכנסה הלאומית לידיהם של עובדים ועצמאים, ירידה משמעותית לעומת 63% בשנת 2000. נתון זה מצביע על מגמה מדאיגה של הפחתה בחלקם של העובדים בהכנסה הכוללת במדינה.
שיעור העובדים בשכר נמוך עולה
על פי הנתונים העדכניים, שיעור העובדים המועסקים בשכר נמוך הגיע ל-23.3% מכלל העובדים בשנים 2021-2022. תופעה זו ממקמת את ישראל במקום השני מבין המדינות המפותחות, לאחר בריטניה, בשיעור מקבלי השכר הנמוך.
השלכות של הנתונים
שוק העבודה בישראל
השינוי בשוק העבודה, כפי שמראה המחקר, משקף תהליכים כלכליים רחבים יותר שמתרחשים בארץ. עם עליית שיעור העובדים בשכר נמוך, רבים מהעובדים מתקשים לעמוד בעלויות המחיה, ואחרים מדווחים על קשיים כלכליים גוברים.
שיח ציבורי סביב הקרש השכר
הממצאים עוררו ביקורת ושיח ציבורי ער בנוגע להיגיון העומד מאחורי המשך העלייה בשיעורי הרווחיות של החברות, יחד עם ירידה בשכר העובדים. יש המבקשים ממקבלי ההחלטות לשקול צעדים שיביאו לראשונה לשיפור משמעותי בשכר המינימום והשכר הממוצע במשק.
סיכום
הנתונים שמוזכרים במחקר מכון אדוה מצביעים על מגמות מדאיגות בשוק העבודה בישראל, כאשר חלקם של העובדים בהכנסה הלאומית הולך ומצטמצם, ושיעור העובדים בשכר נמוך עולה. יש צורך בשינוי מיידי כדי לקדם את רווחת העובדים ולדאוג לכלכלה בישראל כולה.