מאז תום המלחמה עם ישראל – סדרת פיצוצים מסתוריים מכה ברחבי איראן
רקע
מאז סיום המלחמה האחרונה בין ישראל לאיראן ביוני 2025, חלה עלייה משמעותית במקרי פיצוצים ותקריות חריגות ברחבי איראן. דיווחים על פגיעות במבנים, מתקנים אזרחיים ואתרים עירוניים מעוררים שאלות רבות הן בשטחים האיראניים והן בקרב הקהל הבינלאומי.
פיצוצים מדווחים
היום (שני) דווח על פיצוץ עז בעיר קום, אשר הוגדר על ידי הרשויות כדליפת גז. עם זאת, האירוע אינו מבודד. מאז סוף חודש יוני, נרשמו פיצוצים גם בשכונות שונות בטהרן כגון ג'נאבאד, צ'יטגר ובאמג'אל 9, שם דווח על שבעה פצועים ונזקים רבים לדירות. פיצוצים גם אירעו בטבריז ובדזפול, כשהם מייצרים הדים שנשמעים למרחקים.
תגובות השלטון
על אף ריבוי האירועים השונים, ההודעות הרשמיות מצד הממשלה מציגות נרטיב אחיד, לפיו מדובר בתקלות פנימיות, כדוגמת דליפות גז, קצרים חשמליים או אחסון לקוי של חומרים מסוכנים. אולם, למקרא ההודעות, לא הוצגו ראיות המגבות את ההסברים הללו, והדוברות הממשלתית מתאפיינת באחידות יוצאת דופן.
השיח הציבורי
בניגוד לנרטיב הממשלתי, השיח הציבורי ברשתות החברתיות באיראן ובחוץ לארץ מציע פרשנויות חלופיות. משתמשים במגוון פלטפורמות כגון טוויטר, טלגרם ואינסטגרם משערים כי מדובר במתקפות סייבר, פעולות חבלה חשאיות או חיסולים שקטים על רקע ביטחוני. לאור המקרים חוזרים, חלק מהתגובות מציינות את תבניות הפעולה שהיו קיימות בעבר, דוגמת הפיצוץ במתקן הגרעין בנתנז ב-2020, שהוקשר למוסד הישראלי.
אי-בהירות באשמת ישראל
נכון לעכשיו, לא נרשמו הצהרות רשמיות מצד גורמים ישראליים או בינלאומיים המקשרות את ישראל ישירות לפיצוצים הללו. עם זאת, גורמי ביטחון בישראל רמזו בעבר כי המדינה לא תאפשר לאיראן לשקם במהירות את תשתיותיה הצבאיות במיוחד באזורים שיש בהם איום ישיר.
סיכום
המשך האירועים המוזרים והפיצוצים באיראן מחייבים ניטור מתמיד, שכן הם מעלים סוגיות רבות בנוגע לביטחון הפנים והעצמאות הצבאית של איראן לאחר מלחמתה עם ישראל. השיח הציבורי והנרטיבים השונים יכולים להשפיע על התמונות שהציבור עוסק בהן, קשור בתגובות של ממשלות זרות והקשר בין איראן לישראל