עדות פורצת דרך: נוירוגנזה נמשכת בגיל ההתבגרות
מחקר חדש ממצב את הוויכוח לגבי יצירת תאי מוח חדשים
הוויכוח הממושך בתחום מדעי המוח לגבי יכולת מוח האדם הבוגר לייצר תאי מוח חדשים, הידוע בתור "נוירוגנזה", עשוי להגיע לסוף. חוקרים מסרו כי מצאו ראיות חזקות המעידות על כך שהמוח האנושי ממשיך לייצר נוירונים חדשים גם בגיל ההתבגרות.
היפוקמפוס ותהליך הנוירוגנזה
נכון להיום, תהליך יצירת הנוירונים החדשים מתרחש באזור ההיפוקמפוס, אשר מעורב בלמידה, בזיכרון וברגשות. הממצאים החדשים מספקים עדות משמעותית לכך שתאי גזע ותאי מוצא ליצירת נוירונים חדשים קיימים ומתרבים במוח הבוגר.
טכנולוגיות מתקדמות מספקות ממצאים חדשים
החוקרים השתמשו בטכנולוגיות מתקדמות כגון שיטות ריצוף גנטיות ולמידת מכונה כדי לנתח דגימות רקמת מוח מבנק דגימות בינלאומי. כשכבר משנות ה-60 ידוע כי מוחות של מכרסמים ופרימטים לא-אנושיים ממשיכים לייצר תאי מוח חדשים לכל אורך חייהם, היכולת להשיג דגימות איכותיות ממוחות אנושיים בוגרים היוותה אתגר משמעותי.
בעקבות ניתוח של למעלה מ-400,000 גרעיני תאים בגרעין ההיפוקמפוס של נבדקים בגילאים משתנים (מגיל 0 ועד 78), הצליחו החוקרים לזהות קבוצות של תאי מוצא מתחלקים, הנמצאים בסמיכות לנוירונים מתפתחים. תופעה זו תועדה לא רק בגיל הילדות, אלא גם אצל בני נוער ומבוגרים.
משמעות הממצאים למחקר העתידי
מכח הממצאים, החוקרים מצפים לבדוק האם יצירת תאים חדשים קשורה למחלות נוירולוגיות כגון אלצהיימר או לבריאות מוחית טובה, מה שיכול לפתוח דלתות לטיפולים חדשניים במגוון מחלות.
באופן כללי, מוחם של ילדים ייצר יותר תאי מוח חדשים בהשוואה למוחות מתבגרים ומבוגרים, אך גם במוחות של מבוגרים תועדו סימני נוירוגנזה.
למידע נוסף על הממצאים החדשים וההתפתחויות בתחום, הקפידו לעקוב אחר העדכונים המדעיים הקרובים