2025-02-03 16:39:00
מה מלמדים נתוני הוצאות כרטיסי האשראי של ינואר
גידול בהיקף הרכישות בכרטיסי אשראי
היקף הרכישות בכרטיסי אשראי בישראל עלה בינואר 2025 בכ־2.2% בהשוואה לחודש דצמבר, מה שמצביע על גידול בצריכה הפרטית, וזאת חרף תחזיות מוקדמות שצפו ירידה בתחילת השנה, בעקבות העלאות מסים שהחלו לתקופתן.
הקדמת רכישות ואופטימיות כלפי הצריכה
נותחו העדפות צרכניות של ישראלים שהקדימו רכישות משמעותיות לסוף השנה הקודמת על מנת להימנע מהתייקרויות, בעקבות העלאת המע"מ ל־18% והעלאת המיסוי על כלי רכב. האופטימיות בנתוני הצריכה נגרמת בין השאר מהעלאת המע"מ, שעשויה לגרום לעלייה טכנית במדד הצריכה, גם כאשר כמות המוצרים שנרכשים נשמרת.
תחזיות עתידיות מצדו של בנק ישראל
על פי התחזיות המאקרו-כלכליות של בנק ישראל, הצריכה הפרטית צפויה לצמוח ב-7.5% במהלך השנה, לאחר שהתכווצה ב-0.9% ב-2023. עם זאת, צריך לדחות את ההתרגשות מפני שמדובר בנתונים ראשוניים בלבד וההשפעות המלאות של הצעדים הפיסקליים צפויות להתבטא בחודשים הקרובים.
גידול באשראי הצרכני
במקביל, ניכרת עלייה בקצב גידול האשראי הצרכני במשק, כאשר קצב הגידול השנתי בביתרת האשראי העסקי הגיע בסוף השנה לכ־8%. עם זאת, קצב הגידול באשראי הצרכני עדיין נמוך מהשנים 2021-2022.
השפעות וביקורות פיסקליות
אופטימיות זו מתלווה למדיניות פיסקלית מרסנת בשנת 2025, כאשר תקציב הממשלה מבוסס על גידול מתון בהוצאות האזרחיות. התחזקות השקל, שעולה ב-1.7% מול סל המטבעות, עשויה להפחית לחצים אינפלציוניים, אך יש לקחת בחשבון גם את העלאות המסים שהחלו בתוקף.
מסקנות והערכות לעתיד
פרסום נתוני הצריכה הקרובים יספקו תמונה ברורה יותר האם מדובר בגידול בר קיימא או בהשפעה זמנית, ותשפיע על החלטות הריבית העתידיות של בנק ישראל. אם הצריכה תמשיך להראות חוסן, קצב הורדת הריבית עשוי להיות מתון יותר.
תגים
- צריכה פרטית
- כרטיסי אשראי
- גידול כלכלי
- בנק ישראל
- מע"מ
- אשראי צרכני