השפעת חיסוני רוטה על מגמות אפִּידֶמִיּוּת נגיפי מעיים בקניה
רקע
נגיפי רוטה, נורו, אדנובירוס (סוג 40/41) ואסטרובירוס, הם הגורמים הנגיפיים המרכזיים לדלקת מעיים חריפה בילדים צעירים ברחבי העולם. קניה הציגה את חיסון הרוטה לתוכנית החיסונים הלאומית שלה ביולי 2014, מה שהוביל לירידה משמעותית בשכיחות נגיף הרוטה. מחקר זה נועד להעריך את השפעת החיסון על מגמות האפידמיולוגיה של נגיפים אחרים הקשורים לשלשול באזורים שונים בקניה.
מתודולוגיה
באמצעות RT-PCR קונבנציונלי ומולטי-פלקס, ניתחנו סך של 716 דוגמות צואה עבור אדנובירוס, אסטרובירוס ונורו בילדים מתחת לגיל 5 המציגים תסמינים של דלקת מעיים חריפה אך בדיקותיהם לנגיף רוטה היו שליליות. הדוגמות נאספו מבית החולים במביטה שבמערב קניה ובבית החולים ב"קיאמבו" שבמרכז קניה לפני (2011–2013) ואחרי (2019–2020) הצגת החיסון.
תוצאות
לאחר הצגת חיסון הרוטה, לא זוהתה הבדל משמעותי בשכיחות נורו ואסטרובירוס לאחר החיסון במרכז (נורו 5.4% מול 5.9%; אסטרובירוס 2% מול 2.4%) ובמערב קניה (נורו 2% מול 3%; אסטרובירוס 3.3% מול 5.9%). עם זאת, שכיחות אדנובירוס גדלה באופן משמעותי במערב קניה (9% מול 12.4%), ואילו הייתה ירידה משמעותית במזרח קניה (17% מול 6%, p=0.007).
מגמות אפִּידֶמִיּוּת
בעת ההצגה המוקדמת של החיסון, המגמות בשכיחות נגיפי ההשפעה והשפעותיהם היו ברורות, כשאלו הדגישו את הצורך במעקב מתמשך כדי לתכנן וליישם אמצעי בריאות ציבוריים מתאימים.
דיון
ההשקה הארצית של חיסון הרוטה בקניה ביולי 2014 פתחה פתח להערכת ההשפעה של החיסון על מטען מחלת המעיים הנגיפית. נתוני המחקר מצביעים על כך שאדנובירוס היה בשכיחות הגבוהה ביותר במהלך תקופה זו. ממצאים אלו מדגישים את הצורך במעקב מתמשך ובמחקרים נוספים על השפעות החיסון.
מסקנה
לראשונה, מחקר זה מעריך את השכיחות של נורו, אסטרובירוס ואדנובירוס בילדים עם דלקת מעיים חריפה שלא אובחנו עם נגיף רוטה, ובכך מדגיש את הצורך במעקב מתמשך בכדי ליישם אמצעי בריאות ציבוריים מתאימים.
!איור מעניין
Photo Credit: source
אם ברצונכם להשאר באתרים נוחים ונעימים בזמן הביקור בקניה, תוכלו להזמין את הלינה שלכם דרך