השקל נחלש מול מטבעות זרים, היצואנים נהנים אך הנופשים סובלים
היחלשות השקל
השקל ממשיך להיחלש באופן משמעותי מול מטבעות זרים, בניגוד למגמה העולמית. בבוקר זה, האירו זינק לשיא חדש והגיע לרמה של 4.30 שקל, לאחר שמחירו היציג עלה ב-1.5% אתמול (שני) ל-4.2598 שקל. גם הדולר, אשר נחלש בשבועות האחרונים בכ-3% בעולם, נסחר הבוקר ב-3.725 שקל, לאחר שקבע אתמול שער יציג של 3.6920 שקל.
השפעות על היצואנים והנופשים
תחזוקת השקל הנחלש מסייעת ליצואנים, אשר זוכים להמרות משתלמות יותר, במיוחד בתעשיות כמו הייטק. לדבריו של אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, חברה המייצאת לאירופה רושמת עלייה של כ-15% בהכנסותיה בשקלים, דבר אשר עשוי לתרום לשיפור הרווחיות.
עם זאת, על הנופשים הישראלים בחו"ל, אשר מתמודדים עם יוקר מחייה גבוה יותר, נגרם תשלום נוסף בנסיעות ובטיולים, כאשר הוצאות כמו בתי מלון, שכירת רכב והטיסות מתייקרות בשל התחזקות הדולר והאירו.
האתגרים הביטחוניים והשפעתם על הכלכלה
בעקבות המצב הביטחוני המתוח והאיום המתמשך על היצוא התעשייתי, נדרשת הוספת תקציב של 10 מיליארד שקל לצה"ל, מה שמוביל לאווירה לא נוחה בשוק ובתחום התיירות הנכנסת. יוסי פרנק, מנכ"ל פייננס אנרג'י, טוען כי השקל הנחלש אינו הגיוני ואינו תואם את המגמות העולמיות, דבר אשר יוצר עלויות גבוהות במשק.
ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, מציין כי התחזקות הדולר בישראל היא תופעה ייחודית הנובעת מהמצב הביטחוני, והרקע הזה משפיע על יכולת הייצוא וגם על היבוא של חומרי גלם.
הערכות לעתיד
כמה מומחים, כולל אורי תובל ויוסי פריימן, מעריכים כי ככל שהמצב הפוליטי והביטחוני יתייצב, ייתכן שהשקל יחזור להתחזק מול המטבעות המרכזיים. תובל מציין שהמגמות בבורסות העולמיות ובחוסר הוודאות המקומית משפיעות על שערי החליפין, והצעות להגן על רווחיות היצואנים עשויות להיות צורך מיידי, במיוחד לאור חוסר הוודאות בשוק העולמי.
בקרוב, אם המצב ישתנה, נוכל לראות שינוי במגמות אלה