דילוג לתוכן

התגובה הכושלת של חיזבאללה: האם נעלמו הלוחמים הבלתי מנוצחים?

הדימוי המיוחל של חיזבאללה מול הכישלונות האחרונים

מציאות חדשה לאחר מלחמת ישראל-חיזבאללה

הדימוי של חיזבאללה כאילו הוא ארגון חזק, ממושמע ובלתי חדיר, התנפץ בעקבות מלחמתו האחרונה עם ישראל, שכללה חיסולים מכוונים להנהגת הארגון ומפקדיו הבכירים. חיזבאללה פתח חזית בדרום לבנון בשם "תומך בעזה", ובאותו רגע נראה היה כי הוא בטוח ביכולתו לשלוט בכללי הלחימה, אך הרחבת הפעילות והאבדות הכבדות שגרם לו, לצד הסכם הפסקת האש העומד בעיני רבים על סף "כניעה", החלו לשנות את המציאות.

אובדן ההרתעה

לאחר המלחמה, ה"רתעה" של חיזבאללה הפכה לסיסמה ריקה ממובן, ומעמדו המדיני, הצבאי והמוסרי נותר מפוקפק, אפילו בקרב התומכים הנלהבים שלו. גברו הקריאות, הן פנימיות והן חיצוניות, לארגון להתפרק מנשקו בהתבסס על החלטות בינלאומיות ובשל הצורך להחזיר את הריבונות למדינת לבנון.

היסטוריה של עוצמה

במהלך שני העשורים האחרונים, חיזבאללה חינך את עצמו כדמות בעלת כוח צבאי וביטחוני המסוגל להתמודד עם ישראל, מאז נסיגתה מדרום לבנון בשנת 2000. ההשפעה של הארגון בתוך לבנון השתוממה עם פרוץ המהפכה בסוריה, שם חיזבאללה שיחק תפקיד מרכזי בתמיכה במשטר אסד.

השפעת ההתפתחויות באזור

המומחה האסטרטגי נאג’י מלאב טוען כי האיום האמיתי שעמד בפני ישראל לא היה בעזה, אלא בציר האזורי המשתרע מלבנון עד איראן. חיזבאללה מהווה איום אסטרטגי גדול בהתחשב בארסנל הטילים שלו. ישראל, בתגובה, הגבירה את מאמציה לעקוב אחר חיזבאללה והפכה את יכולותיה המודיעיניות לחזקות יותר.

התדמית המתפוררת

התוצאות ההרסניות של המלחמה האחרונה, כמו גם חיסול המפקדים ונוכחותם של חיזבאללה בשדה הקרב, גרמו לשחיקת התדמית שבנה הארגון. חוסר היכולת להגיב להתקפות ישראליות יצר שאלה פתוחה בקרב הציבור: מה הטעם להמשיך להחזיק בנשק?

השפעת ההתנקשות הפנימית

חיזבאללה מנסה לפצות על אובדן התדמית על ידי הצגה פומבית של כוחו להתעמת עם מה שהוא מכנה "בוגדים מבפנים". עם זאת, מעורבותו הענפה בפוליטיקה ובחיים הפנימיים בלבנון השפיעה על תדמיתו בקרב הקהל שלו, שרואה אותו כאחראי למצב הקשה בו נמצא הארגון.

מסקנות

חיזבאללה עומד כיום בפני משבר עמוק בענייניו הפנימיים והבינלאומיים. התמוטטות התדמית שלו כארגון חזק התייצבה על רקע האבדות הקשות והשמדת המנהיגות בשטח, מה שמעיד על הצורך הדחוף שיתמודד עם השאלות הנוקבות ששואלים עצמם תומכיו והציבור הלבנוני בכלל.


תגים: חיזבאללה, ישראל, סוריה, פוליטיקה לבנונית, הכוח הצבאי, הרתעה, איום אסטרטגי, מלחמה, עימות צבאי

כתיבת תגובה

Scroll to Top