# ההחמצה שעלולה להאיץ את התחממות כדור הארץ
## הפיטופלנקטון ותפקידו במחזור הפחמן
המיקרו-אצות הנמצאות בשכבות העליונות של האוקיינוס ממלאות תפקיד מרכזי במחזור הפחמן של כדור הארץ, ובעיקר כלפי המאבק בהתחממות גלובלית. הן קולטות פחמן דו-חמצני (CO2) מהאטמוספירה, מייצרות סוכרים, ובסופו של דבר משקעות את הפחמן במעמקי הים. מחקר חדש מגלה כי שכיחות הפחמן במים משאירה חותם על החומציות של האוקיינוס, מה שפוגע ביכולת האצות להמשיך לתפקד באופן אופטימלי.
## משאבת הפחמן הביולוגית
האצות הקטנות, הידועות בשמות פיטופלנקטון, אחראיות לכמחצית מסך הפוטוסינתזה בעולם. בתהליך הפוטוסינתטי, הן קולטות פחמן דו-חמצני ואור, ומייצרות חמצן כתוצר לוואי. כאשר האצות מתות, שרידיהן שוקעים לקרקעית האוקיינוס, ובכך הפחמן נלכד במעמקי הים. תהליך זה, המהווה את מה שנקרא "משאבת הפחמן הביולוגית", מהווה גורם מרכזי במלחמה בהתחממות כדור הארץ.
## השפעת החומציות על הפיטופלנקטון
החומציות של מי האוקיינוס עולה בשל העלייה ברמות הפחמן הדו-חמצני. מחקר שהתמקד באצה Emiliania huxleyi מראה שכאשר החומציות גבוהה, האצות מייצרות פחות חומר סוכר דמוי ג'ל המסייע לשקיעה של הפחמן. עם פחות פחמן שוקע, האוקיינוסים יאבדו את יכולתם לקלוט פחמן מהאטמוספירה, דבר שעלול להחמיר את התחממות כדור הארץ.
## ריבוד ושפעת על תזונת הפיטופלנקטון
אצות הפיטופלנקטון זקוקות לחומרים מזינים כגון חנקן, זרחן וברזל על מנת לגדול. כאשר האוקיינוסים מתחממים, שכבת המים העליונה נותרת קלה יותר, מה שמקשה על התערבות שכבות המים והתזונה של האצות. זהו תהליך שנקרא ריבוד, אשר מגביל את זמינות חומרי המזון, והשפעתו משליכה על קצב הצמיחה של הפיטופלנקטון.
## השלכות על שרשרת המזון
ירידה בפעילות הפיטופלנקטון לא רק משפיעה על קיבוע הפחמן, אלא גם על כל שרשרת המזון הימית. התגברות החמצת האוקיינוסים מחלישה את הקהילות האקולוגיות, דבר שעלול להיות בעל השלכות מרחיקות לכת על המערכות האקולוגיות התלולות בפיטופלנקטון.
## סיכום
הקשרים המורכבים בין פעולות האדם לשינויים באוקיינוסים זקוקים ליותר מחקר כדי לגלות דרכים להתמודדות עם האתגרים שנוצרים. בתגובה לשאלות העמוקות לגבי השפעתנו, יש צורך במעשים כדי להפחית את החמצת האוקיינוסים ואת רמות הפחמן באטמוספירה.