דילוג לתוכן

ועדת הכנסת בראשות אופיר כץ דנה בחוק החסינות לח"כים: "העברת סמכויות שלא נראו כמותן – פגיעה חמורה בשלטון החוק

2025-03-10 21:26:00

הכנסת תדון בחוק החסינות לח"כים: "יעמיד אותם מעל החוק, הגנה לכל החיים"

דיון בוועדת הכנסת

בעקבות חודשיים בהם לא התקיימו דיונים בנושא, ועדת הכנסת בראשות ח"כ אופיר כץ תתכנס מחר (יום שלישי) כדי לדון בנוסח חדש ו"מרוכך" להצעת חוק החסינות לחברי הכנסת, אשר יוזמה על ידי ח"כ טלי גוטליב מהליכוד. הצעה זו מאפשרת לחברי הכנסת להימנע מחקירות או הגשת תביעות אזרחיות בגין מעשיהם במסגרת תפקידם, בתנאי שכדי לפתוח בהליך דרוש רוב של 75 ח"כים – מספר המהווה אתגר משמעותי להשגה.

עמדת יועמ"שית הוועדה

לקראת הדיון, יועמ"שית הוועדה, עו"ד ארבל אסטרחן, הפיצה חוות דעת המזהירה מפני השלכות חמורות של הצעת החוק. בחוות דעתה ציינה כי ההליך המוצע מקשה על אכיפת החוק ומעניק חסינות רחבה מדי הנוגדת את עקרון שלטון החוק. "הצעת החוק תסכל את היכולת לקיים חקירות אפקטיביות נגד חברי הכנסת, ותקנה להם הגנה לכל החיים," טוענת אסטרחן.

השינויים בנוסח החוק

בגרסה המקורית של החוק, דרוש היה רוב של 90 ח"כים כדי לפתוח בהליך נגד ח"כ, אך בנוסח החדש הוקטן הדרישה לרוב של 75 ח"כים. בעוד בחוק הוחרגו עבירות חמורות, רבות אחרות עדיין לא הוסרו מהחוק. יתרה מכך, החוק יחול גם על ח"כים לשעבר אם העבירות נעשו בתקופת כהונתם.

השלכות על שלטון החוק

עו"ד אסטרחן ציינה כי אין זה מציאותי למצוא מדינה דמוקרטית שבה קיים הסדר דומה למוצע. במדינות רבות, החסינות מגנה על פעולות פרלמנטריות, אך לא על עבירות חמורות. "הנוסח המעודכן לא פותר את הבעיות שהועלו בעבר והוא עלול להביא את חברי הכנסת מעל החוק," הוסיפה.

חוות דעת המכון הישראלי לדמוקרטיה

חוות הדעת שהוגשה על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה גם היא מציינת בעיות בחוק. בין העבריות המוגנות שמזוהות בהן ישנם עבירות בגידה, עבירות סודות רשמיים, ועברויות של בריונות ציבורית.

על פי כל הערכות, החוק המוצע לא רק מונע חקירות עתידיות, אלא גם עשוי להביא לסיום הליכים משפטיים שכבר החלו נגד נבחרי ציבור.

תגים: חוק החסינות, חברי כנסת, שלטון החוק, אכיפת החוק

Scroll to Top