היתר הבנייה בוטל בפעם השלישית: ביקורת חריפה על הוועדה המקומית בבני ברק
החלטת ועדת הערר והממצאים העיקריים
ועדת הערר המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב, בראשות עו"ד רויטל אפלבוים, קיבלה השבוע החלטה תקיפה המצביעה על כמה בעיות בהתנהלות הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בבני ברק. לפי ההחלטה, הוועדה המקומית שוב התעלמה מהחלטות ועדת הערר ולא אכפה חריגות בנייה בתחומה, דבר שהוביל את העוררים לנהל דיונים חוזרים ונשנים במשך יותר מעשור.
רקע המקרה
הערר הנוכחי מתייחס לבקשה להיתר בנייה להרחבת סוכה בבניין מגורים ברחוב הרב מימון 37, בניין שלוש קומות הממוקם בעיר בני ברק. העוררים טוענים כי הדייר שהגיש את הבקשה ביצע שורת חריגות בנייה, כולל בניית סוכה ותוספות לא חוקיות, תוך הגשת בקשות חלקיות שוב ושוב, ללא גילוי כל החריגות.
החלטות קודמות והזנחה מתמשכת
בנוגע לבקשות להיתר, ועדות ערר קודמות פסקו בעבר (2014 ו-2016) שאין לאשר את ההיתר מאחר שלא הוצגה תמונה מלאה של החריגות הקיימות. הוועדה קיבלה החלטות אשר ציוו על עריכת דו"ח פיקוח לפני מתן היתר, פיקוח אשר לא בוצע בפועל.
ביקורת על הוועדה המקומית
במהלך דיון שנערך באפריל, בו מגיש הבקשה לא הופיע, האדריכלית אנדה בר, חברת ועדת הערר, ציינה בדבריה: "קשה לי לראות איך עשר שנים אתם לא פועלים בנוגע לחריגות. אם חלילה היה קורה שם משהו – זה לא רק עניין חוקי, זה גם על המצפון שלכם."
לאחרי הדיון
למרות הביקורת הקשה, הוועדה המקומית חויבה לשלם הוצאות בסך 5,000 שקל בלבד, בעוד שהמשיב, שלא הופיע לדיון, חויב ב-20,000 שקל. ועדת הערר קראה לסוגיה להיבחן מחדש ולהקפיד על אכיפת ההוראות הנדרשות.
מסקנות
בהחלטתה, הוועדה המחוזית ציינה כי יש לערוך בדיקה מחודשת כולל מפה עדכנית, פירוט החריגות וחוות דעת מבוססת. היא גם קראה לוועדה המקומית לפעול מיידית לעניין האכיפה של חריגות הבנייה.
לסיכום, ההתנהלות הממושכת של הוועדה המקומית משנה את חובת האכיפה שלה ויוצרת סכנה אמתית לבטיחות הציבור, דבר המהווה קריאה לפעולה מיידית לניהול תקין של תהליך bניה באזור