מדד המחירים לצרכן זינק באפריל באופן מפתיע
עלייה משמעותית במדד ובאינפלציה
מדד המחירים לצרכן בישראל עלה באפריל ב-1.1%, הרבה מעל הציפיות, והאינפלציה השנתית הגיעה ל-3.6%. מדובר בעלייה החודשית הגבוהה ביותר בשלוש השנים האחרונות. הגורם המרכזי לעלייה היה סעיף הטיסות, שהראה התייקרות של 27% בתוך חודש, והקפיץ את המדד ב-0.7 נקודות. בלעדיו, האינפלציה החודשית הייתה עומדת על 0.4% בלבד.
התייקרות רוחבית במשק
בנוסף למחירי הטיסות, שאר סעיפי המדד מציגים התייקרות ניכרת כמעט בכל התחומים הצרכניים. נראה כי האינפלציה המקומית לא יורדת, בשעה שהשוק העולמי מצביע על מגמות חיוביות יותר. ולאור המדד הגבוה באפריל, צפויה עלייה בתעריפי הארנונה בשנה הבאה, חרף קפיצות קודמות שהרגישו בעסקים ובמשקי הבית.
חידושי מדידה לא מדויקים
השינוי במחירי הטיסות באפריל נובע בעיקר משינויים עונתיים, במיוחד בשל הביקושים החריגים לאורך חג הפסח. עם זאת, התנודתיות הקיצונית במחירים איננה נקודתית, אלא תוצאה של שינוי שיטת המדידה על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) בספטמבר 2023. השיטה החדשה, שמבוססת על מחירים שמתקבלים ישירות מהחברות באמצעות האינטרנט, משפיעה על דיוק התחזיות.
בעיות בשוק העבודה
בעיות היצע ממקדות את תשומת הלב של כלכלנים, במיוחד בזיקה לשוק העבודה. אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב בית השקעות, מציין את עליית שכר הדירה, שהגיעה ל-4.2% בחישוב שנתי, ומצביע על כך שלא מדובר רק במחירי הטיסות. מחירי מוצרים מיובאים, כמו בגדים וריהוט, רושמים ירידות משמעותיות.
הארנונה בעלייה
המשמעות של המדד הגבוה עלולה להיות התייקרות הארנונה בעד 2% בשנת 2026, ובסיכום של כ-10% תוך שלוש שנים. העלייה נובעת משני מדדים: מדד המחירים לצרכן ומדד השכר הציבורי, כשבחודשים האחרונים הראשון עלה ב-3.6% והשני ירד ב-0.2%.
ציפיות לעתיד
מודי שפריר מהבנק הפועלים מציין כי האינפלציה צפויה להתמתן בשנה הקרובה, אם כי לא צפויות ירידות מחירים. המדד העולמי ומשמעויותיו בישראל, כמו גם התחזקות השקל, עשויים להציע תקווה להתייצבות בשוק הישראלי.
לסיכום, השוק הישראלי מתמודד עם עלויות גבוהות של מחיה, במקביל לציפיות ותנודות כלכליות אשר עשויות להשפיע על הציבור בעקביות גם בשנים הקרובות