חדש בשדה הקרב נגד עיוורון: פתרונות מתקדמים למחלת הניוון המקולרי בגיל הזהב

הכירו את הרשתית: מחלות רשתית והתקדמות הטיפול

העין שלנו נושאת בתוכה רשתית, שכבת תאים בעובי כ-300 מיקרון, המכילה מיליוני תאי פוטו-רצפטורים. תאים אלו קולטים את האור שחודר לעין, והופכים אותו לאותות חשמליים, המועברים דרך עצב הראייה אל המוח, שמתרגם את הנתונים לתמונה. מחלות רשתית נחשבות לגורם המוביל לעיוורון במדינות המערב, ובישראל חיים כיום אלפי חולי רשתית.

מחלת ניוון מקולרי גילי (AMD)

בין מחלות הרשתית, הסיבה השכיחה ביותר לליקוי ראייה חמור מעל גיל 50 היא מחלת הניוון המקולרי הגילי (נמ"ג, ובאנגלית AMD – Age-related Macular Degeneration). מדובר במחלה כרונית פרוגרסיבית, תלוית גיל, שעלולה לגרום לאובדן ראייה. עד כשליש מבני 75 ומעלה סובלים ממנה.

פרופ' אלעד מויסייב, מנהל מחלקת עיניים במרכז הרפואי מאיר ויושב ראש האיגוד הישראלי לרפואת עיניים, מסביר כי "עם השנים, הרשתית עוברת תהליך של בלאי טבעי. מגיל 50-60 ניתן לעיתים להבחין בסימנים ניווניים ראשוניים, אשר עשויים להוביל לפגיעה הדרגתית בראייה. בשלב המוקדם של המחלה רוב האנשים לא סובלים מתסמינים, אך ככל שהמחלה מתקדמת, פגיעה בראייה הופכת תופעה נפוצה בגילאי 70-80".

סוגי מחלת AMD

ישנן שתי צורות עיקריות של AMD:

  1. מחלה יבשה – צורה שנחשבת קלה יותר עם התקדמות איטית, אך עלולה להוביל גם לאובדן ראייה משמעותי.
  2. מחלה רטובה – כולל כלי דם לא תקינים שדולפים אל תוך הרשתית, מה שגורם להידרדרות מהירה של הראייה.

פרופ' מויסייב ציין כי "כשהיכולת הראייה נפגעת, נפגעת גם היכולת לבצע פעולות יום-יומיות, והשפעה זו מחמירה את איכות החיים".

טיפולים מתקדמים לאמדי

למחלה הרטובה קיימת כיום מענה טיפולי, הכולל הזרקות תוך-עיניות. טיפול זה, המתבצע בהרדמה מקומית, נמשך שניות ספורות בלבד, אך אינו חד-פעמי. עד לפני כשנתיים נדרשו לרוב הזרקות תכופות, מדי חודש. בשנים האחרונות נכנסו תרופות מתקדמות שמסייעות להאריך את מרווחי ההזרקות, ובכך להקל על העומס והצורך במעקב.

הטיפולים הנוכחיים כוללים הזרקות של תרופות המעכבות את פעילות קולטני ה-VEGF, ופעולות נוספות המיועדות למנוע את המשך ההדרדרות.

חשיבות ההבחנה המוקדמת

מחקרים מצביעים על כך שתחילת טיפול בשלב מוקדם היא קריטית לשימור הראייה ולשיפור התוצאות לאורך זמן. פרופ' מויסייב ממליץ על בדיקות עיניים סדירות, במיוחד עבור אנשים מעל גיל 50 או עם היסטוריה משפחתית של מחלות רשתית.

גישה נוספת שניתן לאמץ היא לבדוק את האיכות הראייתית של כל עין בנפרד, כדי לזהות בעיות פוטנציאליות מוקדם.

לסיכום

הטיפולים המתקדמים כיום בתחום מחלות הרשתית הציבו רף חדש ברפואת העיניים, ומאפשרים שיפור מרשים באיכות החיים של מטופלים רבים. השאיפה העתידית היא להמשיך לפתח פתרונות שיביאו להרחבת המרווחים בין ההזרקות, מבלי לפגוע ביעילות ובבטיחות הטיפול.

לפרטים נוספים על מחלות רשתית, מומלץ להתעדכן באתר "לראות ולדעת

Scroll to Top