חוקרים מאוניברסיטת גרנדה חושפים שיטות חדשניות לשיפור החלטות תזונתיות בקרב אוכלוסייה עם עודף משקל באמצעות גירוי מגנטי ואימונים קוגניטיביים

גישות מדעיות חדשות עוזרות להתגבר על הרגלי אכילה לא בריאים

מחקר חדש באוניברסיטת גרנדה

צוות מדעי מהמרכז לחקר הנפש, המוח והתנהגות באוניברסיטת גרנדה (UGR) בוחן את הקשיים המונעים מאנשים לעקוב אחר אורח חיים בריא. בשיתוף פעולה עם החוקרים, הצליחו מדענים במרכז לחקור את התופעה שבה אנשים עם עודף משקל או נטייה לאכילה מגיבים לגירויים ממזונות לא בריאים בצורה אימפולסיבית, כשהמחשבה המודעת שלהם נפגעת.

טכניקות חדשות לשיפור ההחלטות

צוות החוקרים משתמש בגירוי מגנטי טרנסקרניאלי (TMS) ובאימוני בקרה מעכבים, מה שהופך את המחקר הזה לראשון מסוגו בעולם. טכניקות אלה מכינות את המוח להגיב בצורה טובה יותר להחלטות הקשורות לתזונה, תוך הגדלת יכולת קבלת ההחלטות המודעות של המשתתפים.

אפליקציה לנייד בשם FoodTrainer, שנוצרה במיוחד עבור אימוני שליטה מעכבת, משתלבת בתהליך, ומביאה לשיפור בהרגלי האכילה.

הבנת התנהגות האכילה

המחקר מציע כי במהלך קבלת החלטות תזונתיות, המטרות ארוכות הטווח של אנשים כמו שמירה על תזונה נכונה, נשארות בשולי העדיפות. החוקרים רואים הבדלים קוגניטיביים והתנהגותיים באנשים עם השמנת יתר, כמו הטיה כלפי מזונות עשירים בסוכר ובשומן, אשר מופעלת על ידי "מעגל התגמול" שבמוח.

שיטות התערבות ושיפור התוצאות

במחקרים שנערכו, זיהו החוקרים ארבע טכניקות עיקריות שיכולות לעזור: הפחתת אימפולסיביות, תשומת לב ממוקדת, הגברת השליטה המעכבת וניהול ההתנהגויות הקשורות לאכילה. תוצאות ההתערבות הצביעו על שיפורים משמעותיים אצל משתתפי המחקר, כולל שיפורים בפרמטרים האנתרופומטריים ובדפוסי האכילה.

משמעות השונות האישית

במחקר נלקחה גם בחשבון השונות האישית שבה אנשים מגיבים להכשרות, כאשר משקל הגוף נתפס כתוצאה של אינטראקציה בין גורמים קוגניטיביים, אנדוקריניים וגנטיים. אלפונסו קרקואל, אחד החוקרים, מדגיש את חשיבות המדידה של גורמים קוגניטיביים, רגשיים והתנהגותיים כדי להבין את מה שמניע את הבחירות התזונתיות ואת התמודדות עם השמנת יתר.

השפעת TMS על קבלת ההחלטות

TMS, טכניקה לא פולשנית, מעוררת אזורים ספציפיים במוח ומשנה את הפעילות העצבית באזורים אלו. היא מסייעת להכין את המוח לאימונים ספציפיים הקשורים לבקרה מעכבת, ובכך מעודדת החלטות מודעות יותר בהתאם ליעדי הבריאות של הפרט.

מסגרת מחקרית ותהליך השתתפות

המחקר הנוכחי ממוקד באנשים עם עודף משקל או אלא הסובלים מפרקים של אכילה זלילה. משתתפים ידרשו להשתתף במשך שבועיים, עם מפגשים יומיים נמשכים 10-15 דקות. הפרויקטים כוללים הערכות קוגניטיביות והתנהגותיות, סריקות MRI והערכות פיזיולוגיות וביוכימיות.

עם שני הפרויקטים הנוכחיים, החוקרים שואפים לפתח התערבויות מקיפות ויעילות יותר המקנות כלים להתמודדות עם בעיות התנהגותיות הקשורות לאכילה

Scroll to Top