טכניקה חדשה מ- UVA Health עוצרת את צמיחת המומים הקברניים המוחיים
רקע על מומים קברניים מוחיים
מומים קברניים מוחיים, או Cavernomas, הם אשכולות של כלי דם מגודלים שיכולים להתפשט במוח, חוט השדרה ובאזורים נוספים בגוף. רוב המקרים אינם מייצרים תסמינים, אך לעיתים הם עלולים לגרום לכאבי ראש, התקפים, חולשת שרירים ואף מוות. טיפול במומים אלו כולל ניתוח מוח או רדיוסוכירורגיה סטראוטקטית, אך גישה חדשה מ-UVA Health מציעה פתרון חדשני ונטול חתך.
טכניקת האולטרסאונד הממוקד
הטכניקה החדשה שפותחה ב-UVA Health עושה שימוש במיקרו-בובלים זעירים הממוקמים על ידי גלי קול ממוקדים. גישה זו מצליחה לפתוח את מחסום המגן של המוח ולפגוע בצמיחת המומים. "מצאנו השפעה דרמטית – 94% מהמומים בעכברי מעבדה הפסיקו לצמוח לאחר טיפול," אומר ד"ר ריצ'רד ג'יי פרייס, המדען הראשי מאחורי הפרויקט.
תוצאות מחקרי המעבדה
ניסויים שנערכו בעכברי מעבדה הראו גידול פי שבעה במומים שלא טופלו, דבר שמדגיש את היעילות של הגישה החדשה. טכניקת האולטרסאונד הממוקד עוררה עניין רב בשל הפוטנציאל שלה להפחית תופעות לוואי הקשורות לניתוחים מורכבים.
יתרונות הגישה החדשה
בשל העובדה שהטיפול אינו מצריך תרופות נוספות, ישנה תקווה רבה שהטכניקה החדשה תהפוך לאופציה טיפולית זמינה ומקובלת. יתרון נוסף הוא בכך שהמכשירים הנדרשים למימוש הטכניקה הופכים לנפוצים יותר, מה שמאפשר למחקרים קליניים להתרחב בעתיד.
מחקרי המשך
מדעני UVA והשותפים להם ממשיכים לחקור את האפשרויות של אולטרסאונד ממוקד כדרך למסירת תרופות עבור מצבים רפואיים נוספים, כמו מחלת אלצהיימר. "ההעדפה להימנע מתהליך כירורגי מעלה את החשיבות של הגישה החדשה עבור מטופלים העתידים לעבור טיפולים דומים," אומר פרייס.
הטכניקה מהווה דוגמה מובהקת לחדשנות מדעית ומדגים כיצד השקעות בטכנולוגיות מתקדמות יכולות להוביל לתגליות מהפכניות. עם מימון נוסף, צוות המחקר מקווה להציג ניסויים קליניים עם בני אדם ולהביא את הפתרון הזה ליישום ממשי בקרוב.
תמיכה ומחקר
השקעה במכוני בריאות והשקפות חדשניות מדגימות את הצורך בגישה חדשה בתחום הרפואה. צוות המחקר זכה לאחרונה במענק של יותר מ-3 מיליון דולר מהמכון הלאומי לסרטן לפיתוח הטכניקה והמשך הבדיקות.
המחלקה להנדסה ביו-רפואית ב-UVA, המשותפת לבית הספר לרפואה ובית הספר להנדסה ומדע יישומי, שואפת להמשיך ולהתפתח בתחום זה, והרעיון המרכזי הוא המאבק במומים הקברניים כדי לשפר את איכות חייהם של המטופלים