חיטה ושמש: פרויקט חקלאי חדש משנה את פני החקלאות בעוטף עזה עם גידולי שדה בשילוב אנרגיה סולארית

ראשון מסוגו בישראל: שיבולי חיטה נקטפות בין פאנלים סולאריים בעוטף עזה

קציר החיטה במושב ישע

בימים אלה מתחיל קציר שיבולי חיטה במושב ישע שבעוטף עזה, אך המראה הוא לא שדה חקלאי רגיל. בין שורות הפאנלים הסולאריים, צומחת חיטה על רקע שילוב ייחודי של מסורת חקלאית עם טכנולוגיה מתקדמת. הפרויקט האגרו-סולארי, הראשון מסוגו בישראל, מתבצע בהובלת חברת אנלייט ומשלב באופן פעיל גידולי שדה עם ייצור חשמל ירוק ואגירת אנרגיה.

יתרונות השילוב האגרו-סולארי

שיבולי החיטה, שצמחו בין הפאנלים, נכנסות לתהליך קציר בדרכן להפוך לקמח, בדיוק בזמן לחג הקציר. השילוב בין חקלאות מדויקת, טכנולוגיה מתקדמת ואנרגיה מתחדשת מביא לתועלות רבות: ייצור חשמל נקי, שיפור התוצרת החקלאית ושיפור תנאי הגידול לחקלאים, במיוחד בתקופה של חוסר ודאות אקלימית.

נתונים מהשדה מצביעים על תפוקה חקלאית גבוהה בהצלחה לגידולי החיטה בפרויקט האגרו-סולארי, כאשר המיזם נערך תוך תכנון לשתילת בטטות ותפו"א במחזור הבא.

מודל בר-קיימא

המודל המוצג על ידי אנלייט מתבסס על שיתוף פעולה עם החקלאות המצוינת בישראל, ומספק פתרון בר-קיימא המגביר את העצמאות האנרגטית ותומך בפרנסת חקלאי האזור. הפרויקט מדגים אפשרויות להקמת תשתיות משולבות של חקלאות ואנרגיה, אשר מחזקות הן את ביטחון המזון והן את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל.

איתמר וילן, האגרונום המלווה את הפרויקט, ציין: "בסיום עונה מרגשת ומאתגרת, הצלחנו להוכיח שניתן לבצע חקלאות משמעותית וכלכלית גם תחת מערכת סולארית פעילה". הוא הוסיף כי "אנחנו ממשיכים במחקר לשיפור המודל, תוך ניתוח של הצללה, קרינה וניצול מים אופטימלי, בשיתוף פעולה עם חקלאים, חברות השקיה ודישון, ומשרד החקלאות".

סיכום

המיזם האגרו-סולארי במושב ישע מהווה מודל שעשוי לשדרג את חקלאות ישראל ולעזור בהתמודדות עם אתגרים אקלימיים וכלכליים, כאשר המטרה היא להפוך את השיטה לפתרון אפקטיבי להגדלת יבולים ושיפור תנאי הגידול לאורך זמן

Scroll to Top