חמאס מודה לראשונה: מנוף הלחץ של ישראל עובד עליו
המצב ההומניטרי בעזה מתדרדר
הארגון העולמי למזון (WFP) הודיע כי מלאי המזון שלו לרצועת עזה אזל. ביום חמישי, פרסם חמאס הצהרה לפיה "תושבי רצועת עזה נכנסו לשלב של רעב בפועל", כאשר המצב ההומניטרי ברצועה הולך ומחמיר.
בשיחה עם תושב עזה, ציין הפרשן ג'קי חוגי כי מחירי המזון ברצועה האמירו באופן דרמטי. למשל, שימורי בשר, שנמכרו בעבר ב-2 שקלים, עולים כיום 13 שקלים. שימורי פול, שהיו בשקל אחד, נמכרים כיום ב-8 שקלים, וליטר שמן מגיע למחיר של 50 שקלים.
עלייה דרסטית במחירי המזון
עדויות נוספות מראות כי גם מחירי הירקות זינקו פלאים. קילוגרם עגבניות ומלפפונים נמכר כיום ב-18 שקל, וחצילים ב-28 שקל לק"ג. תפוחי אדמה כמעט ואינם בנמצא, ומחסור קיים גם בתרופות בבתי המרקחת, דבר המוביל לקשיים עבור החולים.
מקור עזתי העריך כי "בעוד כשבועיים, לא נוכל לקנות דבר. המחירים יעלו עוד יותר, והמחסור יחריף". הוא הוסיף כי כמעט כל הציבור נאלץ להתקיים ממזון זול יותר, כמו פסטה, והכין תבשילים בבתי תמחוי, אשר מספקים מרק עדשים ותבשילי שעועית למעוטי יכולת.
התגובה הישראלית וסנקציות על הסיוע
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הצהיר כי "לא ייכנס אפילו גרגר חיטה לרצועה", זאת לאחר שצה"ל הזהיר על האפשרות כי לא תהיה ברירה אלא לחדש את הסיוע ההומניטרי בעזה. סמוטריץ' הציב אולטימטום בישיבה עם הקבינט: "אם ייכנס גרגר של סיוע לחמאס – אפשר להתחיל לספור 90 יום לבחירות".
במקביל, נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ חשף בשיחה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו את דאגתו למצב ברצועה, והדגיש את החשיבות של אספקת מזון ותרופות לתושבי עזה.
המצב ההומניטרי בעזה מחייב תשומת לב רבה, ובזמן שהמחלוקות הפוליטיות נמשכות, תושבי הרצועה מתמודדים עם מחסור הולך ומתרקם של חומרי מזון ותרופות חיוניות