פרשת אביה סטמאקר: העבריין במדים ושחזור הנתיב לחקר האמת
המקרה המטריד של האישה המתלוננת
האישה הצעירה שנכנסה בבוקר אחד בדצמבר 2022 למשרדי מח"ש בבאר-שבע הייתה נסערת. “אני רוצה להגיש תלונה… על אונס…” אמרה לפקידת הקבלה. המילים יצאו ממנה במאמץ, לא ברורות ומקוטעות. חוקרת מח"ש, אודליה בן חיים-אביעד, הכניסה אותה למשרדה והציעה לה כוס מים. היא לא ידעה שמדובר בפרשה קשה של עבריין מין סדרתי במדי שוטר.
"אישה כבת 30", מתארת בן חיים-אביעד. "מאוד מאתגרת בגלל שהיא הייתה מוחלשת". היא שוחחה עם האישה במשך שעות, חוזרת על שאלות ופענחת מילים מטושטשות. לאחר שנמצא כי האישה לא קיבלה מענה כשפנתה למשטרה קודם, החלה מח"ש לחקור את ההאשמות.
חקירה מורכבת והתפתחות הפרשה
חקירה זו הייתה מורכבת במיוחד, כאשר בתחילה ההנחה הייתה לסגור את התיק. "הכי קל היה לסגור תיק כזה בתור עבריין לא נודע, אבל האמנתי לה מאוד", מספרת בן חיים-אביעד. "בעבודת נמלים ממש, בהרבה ראיות נסיבתיות, הצלחנו לאתר את השוטר החשוד, אביה סטמאקר".
סטמאקר נעצר, ומח"ש המשיכה לחקור מתלוננות נוספות. בכתב האישום המתוקן, הורשע השוטר בעבירות של אינוס, שיבוש מהלכי משפט, מעשה מגונה והטרדה מינית של שלוש נשים שונות. הוא פוטר והורשע בשבע שנות מאסר בבית המשפט.
מצב מח"ש והביקורת הציבורית
כיום, מח"ש – המחלקה לחקירות שוטרים – נמצאת תחת לחץ רב. תלונות על אלימות שוטרים, בעיקר בהפגנות נגד ההפיכה המשפטית, נסגרות בתדירות גבוהה, מה שמעורר חשש ותחושות על הטיית חקירות. "אין מה לעשות. תמיד יהיה צד שלא מרוצה", אומרים חוקרי מח"ש. החוקרים מדגישים כי הם פועלים אך ורק בהתבסס על ראיות.
"אין לנו משטרה אחרת", מסכמים החוקרים ואומרים כי העובדים במח"ש ממשיכים להאמין בחשיבות התפקיד שלהם – לאכוף את החוק גם בביצועו של המשטרה.
חקירות קשות ומורכבות
על פי חוקרי מח"ש, אחת הבעיות העיקריות היא קשר השתיקה בין השוטרים, דבר שמקשה להפעיל חקירות. "הקושי לחקור אנשים שמכירים היטב את מערכת החוק הוא אתגר שצריך לנהל", מוסיף מחמוד וותד, חוקר בכיר במח"ש.
בין אם מדובר בתיקים של אלימות שוטרים או עבירות מין בתוך המשטרה, המחלקה חוקרת כל מקרה בעמוקה מתוך עקרון החקר הממוקד והמקצועי. חקירות אלה משקפות את הכורח להיאבק באלימות שוטרים שתפסה תאוצה בשנים האחרונות.
צורך ברפורמה ושיפור האמון הציבורי
האתגרים שבפניהם עומדת מח"ש רבים, וביקורת נמתחה עליה בדו"ח מבקר המדינה האחרון. יש המצביעים על כך שהגופים עצמם צריכים להיות מעורבים ברפורמות נוספות על מנת להגביר את האמון הציבורי במערכת אכיפת החוק.
"עלינו, מח"ש, הציבור יכול לסמוך", אומרת בן חיים-אביעד. "המטרה שלנו היא להגיע לחקר האמת".
לסיכום, פרשת אביה סטמאקר היא לא רק דוגמה לעבירות חמורות המבוצעות על ידי שוטרים, אלא גם תזכורת לצורך החיוני במערכות האחראיות לאכיפת החוק בישראל