דילוג לתוכן

חשיפת דו"ח המבקר: המדינה כושלת בגביית דמי חכירה מחברת מפעלי ים המלח – האם הציבור משלם את המחיר?

2025-03-11 14:00:00

דוח המבקר: רמ"י לא גובה תשלום כראוי מחברת מפעלי ים המלח

בעיות ניהול של רשות מקרקעי ישראל

חברת מפעלי ים המלח (מי"ה) הקימה מתקנים על קרקעות הזיכיון שהוקצו לה על ידי מדינת ישראל בשנת 1961, אך רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לא דורשת דמי חכירה בגין השימוש במתקנים הללו. כך עולה מניתוח ודוח מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, המתפרסם היום תחת הכותרת "ניהול זיכיון ים המלח והפיקוח עליו – היבטים בתחומי הסביבה והמקרקעין".

לפי דוח המבקר, אף על פי שהזיכיון ניתן למי"ה לפני יותר מ-60 שנה, רמ"י לא פעלה לשנות את מעמד הקרקע בקרקעות השמורות שנמצאות בשטח של כ-240,000 דונם באזור ים המלח, ולא דרשה דמי חכירה בהתאם לחוק.

העדר פיקוח וניהול לקוי

באופן ספציפי, התגלה כי יותר מ-120 מיליון שקל לא נגבו ממי"ה עבור פעילות הכרייה בעשור האחרון. רמ"י לא קיימה סיורי פיקוח בשטח, ולכן אינה מודעת לשימושים השונים שעושה מי"ה במקרקעי ים המלח.

במהלך השנים, הכמות הנרחבת של השטח שהתייבש, כ-250 קילומטרים רבועים, מצביעה על כך שנותרו קרקעות חדשות שכדאי לבחון את מעמדן ולהחליט האם נכון לגבות דמי חכירה בגינן.

דמי חכירה נמוכים ולטווח ארוך

דוח המבקר מדגיש כי דמי החכירה שמשלמת מי"ה בשנת 2024 עומדים על כ-2.7 מיליון שקל בלבד, סכום הנמוך פי עשרה מהסכום שיכלה הייתה לשלם, אילו היו מחושבים לפי דמי החכירה הרגילים בתחום התעשייה, שעומדים על כ-15,000 שקל לדונם. מתשובות רמ"י עולה כי מנגנוני העדכון של דמי החכירה לא בחנו את השינויים בשווי הקרקע לאורך השנים.

תגובות וניהול עתידי

מבקר המדינה סיכם כי "מדינת ישראל נכשלה בניהול זיכיון ים המלח, בהיבטים הנוגעים לשמירה על הסביבה והמקרקעין". הוא קורא לעיריות ולממשלות לשנות גישה ולדאוג לאינטרס הציבורי, במיוחד לקראת תום הזיכיון הנוכחי.

לובי 99, הלובי הציבורי, הצהיר כי מדובר ב-"קריאת השכמה" לכל העוסקים במלאכה לקראת הצורך המיידי לשדרג את ניהול הזיכיון בים המלח.

בצד השני, מפעלי ים המלח טוענים כי הם פועלים בהתאם לחוק הזיכיון ולרגולציות הקיימות, ושיתוף הפעולה עם הרשויות הוא מובטח.

תגובות רמ"י

מרשות מקרקעי ישראל נמסר כי הם פועלים בהתאם לחוק, וכי גם לאחרונה נערכה בהם שומה לשם הערכת שווי תחנת הכוח שהקימה מי"ה בשטח הזיכיון.

סיכום

הממצאים בדוח מבקר המדינה מצביעים על ליקויים חמורים בניהול רשות מקרקעי ישראל, מה שמעלה קריאות לשינויים בתקנות ובפיקוח כדי להבטיח את ניהול האוצרות הטבעיים של ישראל.


תגים:

  • ים המלח
  • רשות מקרקעי ישראל
  • דוח מבקר המדינה
  • אשלג
  • תעשייה
  • זיכיון ים המלח
Scroll to Top