התדרדרות ביחסי טורקיה וישראל בעקבות המלחמה בעזה
יצרות מחדש של מתיחות
מאז תחילת המלחמה בעזה, היחסים בין טורקיה לישראל חוו ירידות חדות, כאשר ההתפתחויות בסוריה והלחימה ברצועת עזה מהוות טריגרים מרכזיים. המתח פוצץ כאשר ראש מכון מחקר טורקי טען בהצהרה ברשת CNN כי הצבא הטורקי מסוגל לכבוש את תל אביב תוך 72 שעות, ונראה כי הצהרה זו רק הגדילה את החששות והמתח בין המדינות.
התערבות אמריקאית
בנות השיח, הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ וראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו, דנו במפגש האחרון בנושאים שונים ובסוגיות מתוחות במיוחד עם טורקיה. טראמפ שיבח את נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ואמר כי יש לו יחסים מצוינים איתו. נתניהו ציין כי יש לחפש דרכים לשמור על יציבות באזור ולמנוע עימותים עם טורקיה.
פתרונות מחוץ לקשת
נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב הביע את הדאגה שלו מהמצב הקיים ומקיוו לשלום בין טורקיה לישראל. באירועים קודמים, בשנת 2016, הוא שיחק תפקיד משמעותי בפיוס בין המדינות, והביע תקווה כי יימשך מאמץ דיפלומטי להשגת פתרון.
איום הצבא הטורקי
בעקבות דבריו של בייראקצ'י, שגרמו למבוכה לירושלים, ישראל ממשיכה לעקוב אחר ההתבססות הטורקית בסוריה. גורמים ביטחוניים מדווחים כי ישנה התערבות טורקית בדרום סוריה ובסיסי המורדים שם. כמו כן, באחרונה פורסם על תיאומים ישראליים עם רוסיה בדבר האינטרסים באזור.
חילופי דברים חריפים
המתיחות בין המדינות נמשכת גם בשיח הציבורי: שר החוץ הישראלי, גדעון סער, קרא לארדואן "רודן חשש אנטישמי" בתגובה להתקפותיו הרבות על ישראל. טורקיה הגיבה במתקפה עם טענות כי הצהרות ישראל מגבירות את החשש מיחסים בין שתי המדינות ומבקרות את פעילות ישראל בעזה.
מסקנות
בזמן שהמתח בין טורקיה לישראל מגיע לשיאים חדשים, עם חששות להתמודדויות צבאיות פוטנציאליות, שני הצדדים מנסים לשמור על דיאלוג כדי למנוע הידרדרות נוספת. ההשפעה האמריקאית והדאגות האזוריות נותרות מרכיב מרכזי בניהול מערכת היחסים הזה
5 מחשבות על “טורקיה מאיימת: 'יכולים לכבוש את ת"א תוך 72 שעות' – יתהדקו המתיחות עם ישראל בעקבות התבטאויות טראמפ”
יש להיות פתיח לדיאלוג עם מדינות שסביר שיכולות להעיף על ישראל.
צריך להיות על ידי ישראל בקריאות.
אי אפשר להתעלם ממאיום כזה, צריך לקחת ברצינות.
לא יודעת אם צריך לקחת את זה ברצינות או כל דבר אחר…
מצטרפת לשאלה של ניר: איך לא מדובר כאן בהתבטאות אכזבה?
סגור לתגובות