טראמפ במשבר סחר עם ברזיל: מכסים של 50% ורשימת מדינות נוספות על הכוונת

השוק הפיצוץ בין טראמפ לברזיל, ומי המדינות שעל הכוונת?

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חידש השבוע את הקרב הכלכלי עם שורה של מדינות ברחבי העולם, כאשר ברזיל היא אחת מהנפגעות הראשונות. טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 50% על יבוא מברזיל, החל מה-1 באוגוסט. עד כה, המכס עמד על 10%, אך כעת הוא מזנק פי חמישה.

ההסבר למהלך

על פי ההסבר הרשמי, טראמפ תיאר את מדיניות הסחר של ברזיל כ"בלתי הוגנת", וטוען שהיא גורמת לגירעונות מסחריים המסכנים את הכלכלה והביטחון הלאומי של ארה"ב. עם זאת, נתונים ממשרד הסחר האמריקאי מצביעים על כך שלארצות הברית יש דווקא עודף סחר של 7.4 מיליארד דולר מול ברזיל.

הסיבות הפוליטיות

נראה כי הסיבה האמיתית למהלך היא פוליטית. במכתב ששלח טראמפ לנשיא ברזיל, לואיס אינאסיו לולה דה סילבה, הוא ציין כי המכוון הוא תגובה למשפט המתנהל בברזיל נגד הנשיא לשעבר ז'איר בולסונארו, בעל בריתו. בולסונארו מואשם בניסיון הפיכה לאחר הפסדו בבחירות 2022, וטראמפ כינה את המשפט "ציד מכשפות".

כמו כן, טראמפ האשים את ברזיל בכך שהיא פוגעת בבחירות חופשיות ובחופש הביטוי של אזרחים אמריקאיים, בהתייחסו להחלטת בית המשפט העליון במדינה להטיל אחריות על רשתות חברתיות לגבי תוכן שפורסם.

תגובת ברזיל

התגובה מצידה של ברזיל הייתה מהירה. הנשיא לולה צייץ כי ברזיל "היא מדינה ריבונית שלא תקבל הטפות מוסר מאף אחד", והאיים בצעדי תגמול בעקבות החוק החדש במדינה המאפשר תגובה סימטרית למכסים זרים. בעקבות ההודעה, המטבע המקומי, הריאל, צנח ביותר מ-2%.

מדינות נוספות על הכוונת

לא רק ברזיל סובלת מן המהלך. טראמפ שלח יותר מ-20 מכתבים למנהיגים עולמיים, בהם הודיע על העלאות מכסים של 20%-40% שייכנסו לתוקף באוגוסט, כולל על יפן, דרום קוריאה, מולדובה, ברוניי, פיליפינים, לוב ואלג'יריה. המידע הזה מדגיש את התופעה הגלובלית של מלחמות סחר.

הודו באזור אפור

ודווקא הודו נמצאת באי-ודאות, כאשר טראמפ איים על מכסים נוספים בגובה 10% בעקבות השתייכותה לפורום BRICS, שבו חברות גם רוסיה וסין, יריבות צמודות של ארצות הברית. הודו מנסה לנהל משא ומתן להסכם סחר חדש שיציל אותה מהמכסים המוצעים.

השלכות על שוקי הסחר והכלכלה

אף שמדובר במלחמת סחר עולמית, גם ישראל לא חסינה מהמהלך. מכס ישיר של 17% על סחורות מישראל משפיע בעיקר על יצואניות של מוצרים. כמו כן, המתח הגובר בחזית הבינלאומית עשוי לגזול את יציבות הסחר הכללית, וכן להערער את רשתות האספקה, במיוחד עבור חברות ישראליות אשר תלויות ביבוא ויצוא לארה"ב ולמדינות במזרח.

סיכום

בעוד שטראמפ פועל מהזווית הפוליטית, מלחמת הסחר צפויה להשפיע על השוק הכללי, עם רמות אי ודאות גבוהות ועליית מלחמות סחר בכל רחבי הגלובוס. המצב שבו נמצא הממשל האמריקאי, יחד עם מדינות העולם המגיבות, מעמיד את הסחר העולמי והצמיחה הכלכלית באי-ודאות מתמשכת

Scroll to Top