גורלה של הקהילה היהודית באיראן בצל המתיחות הנוכחית
בשיחה עם ד"ר תמר עילם גינדין, מומחית לאיראן במרכז עזרי באוניברסיטת חיפה ומחברת הספר "המלכה", נערך דיון מעמיק על מצב הקהילה היהודית באיראן בימים אלה, במיוחד לאור הדיווחים על מעצרים, חקירות ועינויים.
מצבה של הקהילה היהודית באיראן
ד"ר עילם גינדין מציינת כי המידע על מצב הקהילה היהודית באיראן מצוי בשיאו של קושי בנוגע למקורות מידע. "אנשים יצאו מקבוצות ווטסאפ משפחתיות, וישנם יחידים ששומרים על קשר עם מדינות אחרות, אך הקשר עם ישראל הופר". היא מעריכה כי ישנם דיווחים על 850 מעצרים, אולם מציינת כי המספרים הללו לא הגיוניים, שכן במהלך שבועיים של מתיחות נעצרו באיראן כ-700 אנשים בכל רחבי הארץ. "כנראה שמדובר בכמה עשרות שנחקרו וככל הנראה רובם שוחררו".
שינויים בחוקים ובמציאות
ד"ר עילם גינדין מתארת שינוי חקיקה שהתרחש בשנים האחרונות, אשר הגדיל את הענישה על ביקור בישראל לחמש שנות מאסר ומלקות. היא מזהה שינוי נוסף שבו הסבר הפנייה לישראל כעלייה דתית לרגל אינו מתקבל יותר על ידי השלטונות.
כמו כן, היא מתייחסת לשמועות על מעצרי מנהיגי קהילה ורבנים, אך מדגישה כי לא הצליחה לאמת זאת ממקורות שונים. "בשבוע שעבר נערך כנס גדול של הקהילה בו השתתפו חיילים יהודים ומנהיגי הקהילה, כך שלא נראה שמדובר בעצורים".
נרטיב הניצחון ומעצרי הכורדים
ביחס לנרטיב הממשלתי של "ניצחון על ארה"ב וישראל", ד"ר עילם גינדין מציינת כי גם תומכי משטר לא בהכרח מאמינים בכך. "יש תחושת הכאה על חטא וחיפוש אשמים. הכורדים, שמתחייבים על שלל מעצרים, משלמים את המחיר הכבד ביותר", היא מוסיפה.
סיכויים להפיכה שלטונית
כשהיא נשאלת על הסיכוי להתרחשות הפיכה שלטונית ביומיים האחרונים של מתיחות, ד"ר עילם גינדין מעריכה כי, אף על פי שלמרות ההצהרות, לא הייתה התארגנות משמעותית להפגנות בטהרן. עם זאת, היא מצביעה על ניצני התארגנות חדשניים ברשתות החברתיות ומעריכה כי "יורש העצר של השאה, שהוא בתקווה האופוזיציה, מהווה דמות פופולרית".
ד"ר עילם גינדין מסכמת את השיחה בכך שחשוב לא לאבד תקווה לגבי היכולת להחליף את השלטון בטהרן, והציעה לאנשים הפונים לבחון את המציאות תוך שמירה על אופטימיות