החוק לפיצול היועמ"שית עולה לשולחן הכנסת
הצעת החוק לפיצול תפקידי היועצת המשפטית לממשלה
נשיאות הכנסת אישרה היום (שני) להניח על שולחן הכנסת את הצעת החוק של חבר הכנסת שמחה רוטמן, המציעה לפצל את תפקידיה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה. הצעת החוק נועדה להסדיר מחדש את מבנה הייעוץ המשפטי והתביעה במדינת ישראל, ותביא לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה לשלושה תפקידים נפרדים: יועץ משפטי לממשלה, תובע כללי, ומייצג המדינה בערכאות.
החוק מבקש לקבוע את דרכי המינוי, תנאי הכשירות, משך הכהונה והסמכויות של כל אחד מבעלי התפקידים החדשים.
ניגודי עניינים ותפקידים נפרדים
לטענת היוזמים, הצורך בפיצול נובע מניגודי עניינים מוסדיים שיוצרים בעיות בתפקוד היועץ המשפטי לממשלה. כיום, היועץ המשפטי לממשלה נושא בתפקידים בהם עליו לייעץ לממשלה ולסייע לה בהגשים את מדיניותה, תוך שמירה על קשרים אמינים עם שרי הממשלה. במקביל, עליו גם לקבל החלטות בנוגע לחקירה והעמדה לדין של חשודים בעבירות פליליות, כולל שרים ונבחרי ציבור, דבר שמוביל לניגוד עניינים מובנה.
החוק מתייחס גם לניגוד עניינים בין ייצוג המדינה בהליכים אזרחיים ומנהליים לבין ייצוג המדינה בהליכים פליליים. בהליכים אזרחיים, היועץ מייצג את האינטרסים הספציפיים של הממשלה הנבחרת, בעוד בהליכים פליליים עליו לייצג את האינטרס הציבורי הכללי, ללא משוא פנים או תלות בעמדות הממשלה.
סיכום
הצעת החוק לפיצול תפקידי היועץ המשפטי לממשלה עוררה עניין רב, והדיונים בכנסת צפויים להמשך. אם תעבור, עשויה להיות השפעה משמעותית על הדרך בה מתנהלים הליכים משפטיים במדינת ישראל ולקבוע מחדש את גבולות הסמכויות של כל אחד מהתפקידים המופרדים