יוזמת חילופי סיוע בעזה: ישראל רותמת קבלנים פרטיים למאבק נגד חמאס

תחקיר הניו יורק טיימס: התוכנית האזרחית החדשה לחלוקת סיוע הומניטרי בעזה

היוזמה הישראלית לאחר טבח 7 באוקטובר

בפגישות שהתקיימו בישראל זמן קצר לאחר טבח 7 באוקטובר, גיבשה קבוצת גורמי ביטחון, אנשי עסקים וקציני מילואים תוכנית חדשנית שמטרתה להוציא את האו"ם מחלוקת הסיוע ההומניטרי בעזה ולהעביר את האחריות לקבלנים פרטיים. כעת, כשנה לאחר מכן, התוכנית עומדת להיכנס לפועל תחת מסווה של "יוזמה עצמאית ואמריקנית", כפי שחשף תחקיר מקיף של עיתון הניו יורק טיימס.

מטרות התוכנית

התוכנית נועדה להשיג מספר יעדים, ביניהם פגיעה בשלטון חמאס בעזה על ידי השתלטות מלאה על מנגנון הסיוע ההומניטרי ומניעת הגעת מזון וציוד לידי מחבלים או לשוק השחור בעזה, תוך עקיפת האו"ם, המואשם בהטיה אנטי-ישראלית.

מי עומד מאחורי הרעיון?

יוזמי התוכנית הם אישים מוכרים במערכת הביטחון: יותם הכהן, יועץ אסטרטגי במתאם פעולות הממשלה בשטחים, לירן טנקמן, משקיע טכנולוגיה, ומייקל אייזנברג, משקיע הון סיכון ישראלי-אמריקני. הכהן יהפוך לעוזרו של תא"ל רומן גופמן, ששימש כראש מטה מתאם פעולות הממשלה, ולימים מונה למזכיר הצבאי של ראש הממשלה.

פורום מקווה ישראל

בדצמבר 2023, התכנסה הקבוצה למפגש תחת השם "פורום מקווה ישראל", בו דנו המשתתפים באתגרים בהבסת חמאס באמצעים צבאיים בלבד, וחיפשו פתרונות יצירתיים להחלשת שליטתו של הארגון בעזה. הכהן ציין כי "כדי לעמוד ביעדי המלחמה לטווח הארוך, ישראל צריכה לפתח כלים שישלפו את השטיח מתחת לחמאס".

שיטת חלוקת הסיוע

על פי התוכנית המתגבשת, סיוע הומניטרי בהיקף משמעותי יועבר לרצועת עזה באמצעות מנגנון ייחודי שהופעל על ידי חברות פרטיות אמריקניות. חברות אלו יהיו אחראיות על חלוקה ישירה של ארגזי מזון וציוד לתושבי עזה, כאשר כוחות צה"ל יספקו אבטחה לכל התהליך.

אופן החלוקה

ארגזי הסיוע יגיעו לרצועה דרך מעבר כרם שלום, לאחר שיעברו בדיקות מקיפות במתחם ביטחוני מיוחד. משפחה עזתית תדרוש להגיע פיזית למתחם החלוקה המוגדר ולאחר בידוק תוכל לקבל את ארגז הסיוע. כל משפחה תקבל חבילת סיוע בסיסית, שהותקנה לספק את הצרכים החיוניים למשך שבעה ימים.

חששות והערכות

במערכת הביטחון ישנה מודעות לאתגר המרכזי שעומד בפני מבצע הסיוע – האפשרות שאנשי חמאס ינסו להשתלט על הציוד. עם זאת, ההערכה היא ששיטת החלוקה הישירה תחת פיקוח עשויה לצמצם משמעותית את יכולת ההשתלטות של חמאס על המשאבים.

עמדת הרמטכ"ל

בהת שקשורה לסיוע ההומניטרי, הרמטכ"ל אביב כוכבי הדגיש בדיון עם הדרג המדיני, כי חיילי צה"ל לא יחלקו סיוע הומניטרי בעזה: "אני לא אסכן חיילים כדי לחלק מים ולחם להמון מוסת ורעב".

מסקנות

תוכנית החלוקה ההומניטרית בעזה מציגה גישה חדשה בניצול משאבים חיצוניים, במטרה למנוע השפעה של ארגון חמאס על הסיוע הניתן לעזתים. אם התוכנית תצא לפועל בהצלחה, עשויה היא לתרום לשינוי במציאות על הקרקע ולבידוד חמאס בקרב האוכלוסייה המקומית

Scroll to Top