יותר מחצי מהלילות: השפעת כפתור ה"נודניק" על איכות השינה שלנו – מחקר חדש חושף את האמת המפתיעה

כפתור ה"נודניק" יכול לסכן את איכות השינה שלנו

מחקר חדש על השפעות השעון המעורר

מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Scientific Reports חושף נתונים מפתיעים לגבי השפעת כפתור ה"נודניק" בשעון המעורר על איכות השינה. על פי הממצאים, יותר מ-50% מהלילות שנבדקו הוכיחו שציון על כפתור הנודניק נותר רווח נפוץ, אף שבעקבותיו מצביעים המומחים על פגיעה באיכות השינה.

עיקרי הממצאים

המחקר, בהובלת חוקרים מ-Mass General Brigham ובית החולים Brigham and Women's שבארצות הברית, ניתח כמעט 3 מיליון לילות שינה של מעל 21,000 משתמשים באפליקציית Sleep Cycle מרחבי העולם, במטרה להבין את התופעה של לחיצה על כפתור ה"נודניק".

בין הממצאים החשובים שנמצאו:

  • ב-56% מהמקרים, השינה הסתיימה בלחיצה על כפתור הנודניק.
  • המשתמשים חיכו בממוצע 11 דקות בין הצלצול הראשון ליציאה מהמיטה.
  • 45% מהנבדקים לחצו על הנודניק ביותר מ-80% מהבקרים, והמשתמשים "הכבדים" עשו זאת בממוצע 20 דקות בכל בוקר.

נראה כי השימוש בנודניק שונה בין מדינות: בארצות הברית, שוודיה וגרמניה השימוש היה הגבוה ביותר, בעוד שביפן ואוסטרליה נצפה שימוש מינימלי יותר. יתרה מכך, במחקר נמצאה ירידה בשימוש בנודניק בימי חול בהשוואה לסופי שבוע, ככל הנראה בשל אילוצי עבודה.

השפעות בריאותיות

ד"ר רבקה רובינס, חוקרת בכירה מהמחלקה להפרעות שינה בבית החולים Brigham, ציינה כי "כפתור הנודניק קוטע את השעות החשובות ביותר של השינה – אלו שמלאות בשינה מסוג REM (תנועות עיניים מהירות), החשובה במיוחד לעיבוד זיכרונות ותפקוד מנטלי". היא מוסיפה כי לחיצה על הנודניק מובילה לשינה שטחית ולא מספקת.

בהתאם לכך, ההרגל אולי מספק תחושת נוחות בטווח הקצר אך עלול להוביל לבעיות תפקודיות ברמה היומית, בריכוז ובמצב הרוח לאורך זמן.

סיכום

כפתור הנודניק אולי מציע פתרון מיידי להמשך השינה, אך מחקר זה מדגיש את ההשפעות השליליות שהוא יכול להטיל על איכות השינה הכוללת שלנו. אם אתם מוצאים את עצמכם משתמשים כ"כ הרבה בנודניק, אולי כדאי לשקול גישות אחרות להתעוררות ולעקבות השינה

Scroll to Top