אבחון יוביטיס: מגמות בהתפתחות במהלך עשור
אבחון מחודש חיוני
בעשור האחרון, ניתוח שהתבצע על מחלות יוביטיס הראה כי יותר מ-50% מהמקרים που אובחנו תחילה כ"יוביטיס אידיופתי" קיבלו סוף סוף אבחון חד משמעי לאחר התהליך. צוות החוקרים, בראשות געשן שארמה ואטול ארורה מהמרכז המתקדם לעיניים במכון לפיתוח רפואי וחינוכי, ציין כי מדובר במחקר הראשון שמפרט את המקרים הללו לאורך זמן ומאתר את הפנוטיפים שיש להם סיכוי לעבור אבחון מחדש.
חשיבות האבחון המדויק
המאמר מציין כי זיהוי הסיבה הספציפית ליוביטיס הוא קריטי להתחלת טיפול פרטני ולהפחתת החמרות עם שיפור התוצאות הוויזואליות. עם זאת, היא מוסיפה כי סיבות זיהומיות, שאינן זיהומיות ואחרות, יכולות להציג תסמינים דומים, מה שמוביל לעיכובים בהקניית אבחון נכון. כתוצאה מכך, יותר מ-50% מהחולים נחשבים לעיתים קרובות לאדיופטיים.
"הרבה חולים שאובחנו עם יוביטיס אידיופתי מטופלים בעבור יוביטיס אוטואימונית ומקבלים קורטיקוסטרואידים עם או בלי טיפולים מדכאי חיסון, ועשויים לחוות מספר החמרות לאורך הזמן," הסבירו החוקרים. "המחקרים הראו כי עד 29% מהחולים עשויים לחוות מצב בסיסי כמו חולי אבחנת יוביטיס אידיופתי, שמצריך חקירה מתאימה."
סקירת מחקר רטרוספקטיבית
החוקרים ערכו סקירה של כ-15,000 חולים עם יוביטיס שהופיעו במרכז רפואי עליון בין השנים 1992 ל-2023. מהם, 123 מטופלים עמדו באבחון לאורך 10 שנים. בסופי העשור, 50.85% מהחולים שאובחנו תחילה עם יוביטיס אידיופתי קיבלו בהמשך אבחון תיקון.
נתוני המחקר
תוצאות הניתוח הראו כי אבחנה אנטומית ואתיולוגית נפוצה הראתה יוביטיס קדמית (34.96%) ויוביטיס אידיופתי (47.97%). לאחר 10 שנים, יוביטיס קדמית נשארה האבחנה הנפוצה ביותר, אבל אתיולוגיה נפוצה של יוביטיס הייתה יוביטיס מעורבת (40.65%).
תובנות מהמחקר הסבירו כי החמרות חוזרות (80.67%) היו קשורות למספר גורמים, כולל אבחנות אוטואימוניות ולחומרת היוביטיס. החוקרים סיכמו כי כמעט חצי מהמקרים שמוכנים מראש כאידיופטים עשויים לגלות סיבה מסוימת לאחר מעקב ממשך.
"ההבנה של פנוטיפים אלו עשויה להיות מועילה, וכך לאפשר יותר מעקב חוזר והכנה מחודשת באירועים חוזרים," הדגישו החוקרים, שבاقיאו על כך שהאבחון הנכון קריטי, במיוחד במצבים פוטנציאליים מסוכנים לראייה כמו יוביטיס