דילוג לתוכן

ירידת מחירי הקרקעות: האם זה יוביל לירידת מחירי הדירות בישראל?

מחירי הדירות יוזלו? עלות הקרקעות במכרזים ממשלתיים בירידה

ירידת מחירי הקרקעות וההשפעה על שוק הדיור

שוק הנדל"ן למגורים בישראל מתמודד עם שינויים משמעותיים, כפי שמעיד דו"ח שהוצג על ידי חברת דן אנד ברדסטריט. לפי הדו"ח לרבעון הראשון של 2025, נרשמת ירידה במחירי הקרקעות במכרזים ממשלתיים, מה שמעיד על תהליך של התמתנות במחירים. התחזיות מצביעות על כך שהתחרות ההולכת וגוברת בין קבלנים והגבלות רגולטוריות שצפויות להתקבל עשויות להוביל לבלימת עליות המחירים ואף לירידה במחירי הדירות החדשות בחודשים הקרובים.

מגמות בשוק הדיור

על פי הסקירה, ברבעון הראשון של 2025 נמשכה עלייה במחירי הדירות, דבר שמכביד על הציבור הרוכש. במקביל, הענף נתקל במעבר מחנק אשראי והאטה במסירות דירות. נתוני מחקר מצביעים על עלייה של כ-7.7% במחירים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

בקרב הקבלנים, נרשמה עלייה בשימוש במודלים כמו 20/80 ו-90/10, מה שמקנה יכולת רכישה עם הון עצמי נמוך. במהלך חודש דצמבר לבדו, נטלו הלוואות מסוג זה בסך 3.2 מיליארד ש"ח, פי ארבעה מהממוצע החודשי.

אתגרים בענף הבנייה

אך לא הכל מסתדר בענף הבנייה. המחסור בכוח אדם נמשך, במיוחד בקרב קבלנים קטנים ובינוניים. לפי נתוני הלמ"ס, ב-2024 נבנו כ-182 אלף דירות, אך רק 53 אלף מהן הושלמו – ירידה של כ-12.3% מהשנה הקודמת.

כמו כן, עלויות הבנייה הגבוהות ומשך הבנייה הממוצע שעלה ל-34.3 חודשים מעצימים את האתגרים שעמם מתמודדים הקבלנים. חלק מהעובדים הזרים אינם מיומנים דיים, דבר שיוצר עיכובים במסירות דירות.

העתיד של שוק הנדל"ן

רוני אלפרן, סמנכ"ל דאטה ודיווח בדן אנד ברדסטריט, ציין כי השילוב בין ירידת מחירי הקרקעות לתחרות גוברת ודבר שמוביל להטלת הגבלות רגולטוריות עשוי להוביל לשינוי מגמה במחירים. החמרת הרגולציה והקשיים במימון מהווים אתגרים ממשיים עבור הקבלנים, במקביל לכך שרוכשי הדירות מתמודדים עם ריבית גבוהה והחזרי משכנתא גבוהים במיוחד.

לסיכום, בעוד שהעונתיות בשוק הנדל"ן מאופיינת כעת בעלייה מחירים, ישנם סימנים המצביעים על אפשרות לשינוי המגמה בהמשך השנה, בעקבות תהליכים וצעדים שמבוצעים בשוק

Scroll to Top