לא תיכנס אף טיפה? – ישראל אפשרה לאו"ם להכניס דלק לרצועת עזה
הכנסת סיוע הומניטרי לרצועה
במהלך היום (חמישי), מעל 100 משאיות סיוע הוכנסו לצפון רצועת עזה תחת מנגנון החלוקה של האומות המאוחדות. בין המשלוחים נמצא דלק שנועד לתדלוק מערכות אנרגיה של בתי חולים, מאפיות ומרכזי הסעדה. המהלך הגיע לאחר לחצים מצד האיחוד האירופי וגופים נוספים, וזו הפעם הראשונה שישראל מספקת דלק דרך האו"ם.
כמות הדלק המוגבלת
על פי דיווחים של צוות האומות המאוחדות, הוכנסו לרצועה כ-75 אלף ליטרים של דלק, המשלוח הראשון מזה 130 ימים. דובר האו"ם, סטפן דוג'אריק, ציין כי הכמות לא מספיקה כדי לכסות אפילו יום אחד של דרישות האנרגיה ברצועה. הוא התריע כי "אם לא ייכנסו כמויות גדולות בהרבה באופן מיידי, השירותים לא יוכלו לפעול".
התחייבויות וסיכונים
האומות המאוחדות הדגישו כי היעדר דלק לרצועה במשך 17 שבועות גרם לדאגה רבה, וכי יש צורך בזרימה דחופה של דלק כדי לתמוך בטיפול רפואי, בטיהור מים ובחירום רפואית. גם אספקת הסיוע ההומניטרי המעט שנותר ברצועה מצויה בסכנה אם הסיוע לא יימשך בצורה קבועה.
מצב הדלק ברצועת עזה
מידע שפורסם על ידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים מציין כי במהלך חודש יוני הוקצתה כמות דלק וגז לרצועה, כולל 188 משאיות דיזל ו-2,060 מכלי גז. המידע הזה מצביע על קצב ספקה קבוע יחסית, עם ממוצע יומי של מספר משאיות בכל יום.
התגובות למצוקה האנושית בעזה
גורם בכיר בצה"ל טען כי קיימים מאגרי דלק זמינים, וכי ישראל מאפשרת ויסות מבוקר של כניסת דלק לרצועה. עם זאת, מנהל בית החולים אל-שיפא בעזה ציין כי המרכז הרפואי עלול להפסיק את פעילותו בגלל מחסור חמור בדלק, ושארגונים בינלאומיים דיווחו על כך שישראל מנעה את כניסת הדלק לרצועה.
המשבר ההומניטרי ברצועת עזה מצריך תשומת לב בינלאומית דחופה, כאשר הדאגות שהושמעו על ידי האו"ם מדגישות את הצורך לספק סיוע חיוני במהירות ובקנה מידה גדול