2025-03-02 12:30:00
כל הכדורים באוויר: ההימור של נתניהו ומה שמדאיג את חמאס
רקע לחמרי המציאות
בשבועות האחרונים, ישראל פועלת במטרה ללחוץ על חמאס לשחרר את החטופים, ובו בזמן לנתק את הסיוע ההומניטרי ולצאת לאיום בחידוש הלחימה עם מבצע בזק של חמש אוגדות. איום זה מעלה חשש בקרב משפחות החטופים, שכן אם יתממש, הדבר עשוי לסכן את חייהם של החטופים.
המתווה המוצע לחידוש הפסקת האש
המתווה המוצע, הידוע בשם מתווה וויטקוף, מציע להאריך את הפסקת האש זמנית ולהכניס סיוע הומניטרי במשך 50 ימים, עד סוף חודש הרמדאן. חמאס צפוי לשחרר חטופים חיים וחללים בשתי פעימות: האחת בתחילת התקופה והאחרת בסופה. במקביל, ייערך משא ומתן על הפסקת אש קבועה.
אסטרטגיית הלחץ של ישראל
האסטרטגיה הישראלית כוללת שלושה מנופי לחץ מרכזיים:
- איום צבאי: חמאס חושש ממהלך צבאי אפשרי שיביא לשינוי משמעותי בשטח, תוך חיסול מוקדי הכוח שלו.
- לחץ מהאוכלוסייה: המצב הקשה בעזה גובר, והאוכלוסייה מבקשת מחמאס לשפר את החיים. על רקע זה, ישראל הפסיקה את הכנסות הסיוע ההומניטרי עד לחזרת חמאס למו"מ.
- תמיכה אמריקאית: ישראל מצליחה להפעיל לחץ על חמאס בעזרת תמיכתו המתרקמת של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אשר לא מאבד עניין בנושאי המזרח התיכון.
תחושות החמאס והמשמעויות הפוליטיות
חמאס מתמודד עם פחד מהתסריטים האמורים להתרחש בתיאום עם הפסגה שתוכננה בקהיר, המציעה תכנית "ליום שאחרי" שלא כוללת את החמאס. הללו מדאיגה אותו אף יותר מהאפשרות של חידוש הלחימה.
כפי שנראה, אם חמאס לא יקבל את המתווה, לא תהיה לישראל ברירה אלא להעביר חיילים לרצועה, ולכך יהיו השלכות ישירות על גורל החטופים. ההתמודדות הפסכולוגית בין חמلاً ישראלית לחמאס נמשכת, והשפעותיה ניכרות בקרב האוכלוסייה העזתית ומשפחות החטופים.
סיכום
תמונת המצב הנוכחית היא מורכבת. בשבועות הקרובים תתבהר התמונה בנוגע להסלמה או רגיעה. בינתיים, לחץ על מנהיגות החמאס רק גובר, ואין לדעת כיצד יגיבו על האיומים והדרישות.
תגיות
ישראל, חמאס, חטופים, מתווה וויטקוף, חשש מלחמה, דיאלוג הומניטרי