עוקף בג"ץ, עוקף יועמ"שית: הצעת החוק הפרטית שתאפשר לנתניהו למנות נציב כרצונו
מינוי נציב שירות המדינה בהליך מזורז
חברי הכנסת עמית הלוי ואופיר כץ מהליכוד הגישו השבוע הצעת חוק פרטית, אשר נועדה לאפשר לראש הממשלה למנות ממלא מקום לנציב שירות המדינה בהתייעצות עם הממונה על השכר במשרד האוצר בלבד. בהצעת החוק נקבע כי הליך המינוי לא יהיה כפוף לכל הליך תחרותי, במטרה לעקוף את ההגבלות שהטיל בג"ץ על הליך המינוי ואת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה.
ההשלכות המשפטיות והפוליטיות
ההצעה זוכה לתגובה מעורבת בציבור ובקרב המפלגות השונות, כאשר מבקריה טוענים כי היא פוגעת בעקרונות השלטון הדמוקרטי והיעילות הציבורית. לעומת זאת, התומכים טוענים כי ההליך המוצע עשוי להעניק לראש הממשלה גמישות חיונית במילוי משרות מפתח בשירות הציבורי.
רקע על ההגבלות הקיימות
לאחר פסיקות בג"ץ האחרונות, שהקפיאו את הליך המינוי, הצעת החוק הנוכחית מתיימרת להתוות דרך חדשה במטרה לשמר את היציבות הפוליטית והניהול הציבורי במדינה. טוענים כי יש צורך לספק לראש הממשלה את הכלים הדרושים כדי לבצע מינויים ממלכתיים ביעילות המזערית ככל האפשר.
תגובות מהשדה הפוליטי
לאחר הגשת הצעת החוק, פנה נתניהו במסר לחברי הכנסת, בו הדגיש את החשיבות של מינויים ממלכתיים אפקטיביים וליברליים. חברי הכנסת מהליכוד הביעו תמיכה נלהבת במהלך, וחלקם אף ציינו את הדגם האמריקאי כמודל לחיקוי במערכות משפטיות ופוליטיות.
סיכום
הצעת החוק של הלוי וכץ מסמנת שינוי משמעותי בצורת המינויים בשירות המדינה, אם תתקבל, והיא עשויה לשנות את האופן שבו מתבצע הליך קבלת ההחלטות במדינה. התוצאה של הישיבה הקרובה בכנסת צפויה להשליך לא רק על מערכת השירות הציבורי אלא גם על הנוף הפוליטי הכללי. מומלץ לעקוב אחרי ההתפתחויות בנושא.
למידע נוסף, לחצו על הקישורים הבאים: