כיצד פוליטיזציה של מינוי הדיינים משפיעה על מערכת המשפט בישראל?

ראו את מינוי הדיינים. ואם כך היו בוחרים שופטים?

מינויים חדשות במערכת המשפטית

אתמול נבחרו 21 דיינים חדשים לוועדה למינוי דיינים בישראל, תהליך שהשיג משמעות רבה בהתחשב בשלל השאלות ההולכות ומתרקמות סביב דרכי מינוי השופטים במדינה. על פי דין, הדיינים בישראל יכולים להוציא צווי עיכוב יציאה מהארץ, לקבוע מעצרים, להטיל סנקציות כלכליות ואף לכלוא אזרחים במקרה של סרבנות גט. סוגיות רבות, כמו גידול ילדים והסכמים כלכליים, נוגעות גם הן למערכת זו, אשר לעיתים קרובות לא נאלצת לעמוד במרכז תשומת הלב הציבורית.

הוויכוח על דרכי המינוי

לאחרונה, הוויכוח סביב מינוי השופטים בישראל חזר לכותרות, כאשר המפלגות השונות ממשיכות להיאבק על חלוקת הכוח במערכת המשפטית. לפי רפורמות שמהן מבקשות המפלגות הימניות לשנות את אופי הבחירה, רבים חוששים כי שינוי זה עלול להוביל לפוליטיזציה של המערכת ולמינויים על בסיס דעות פוליטיות במקום הכישורים הנדרשים.

חלקים בשיטה הקיימת

השיטה הנוכחית ממקמת את הדיינים בחלוקה של שליש-שליש-שליש: שליש דיינים חרדים אשכנזים, שליש חרדים ספרדים ושליש דתיים לאומיים. מבנה זה יוצר מערכת שבה פוליטיקאים נדרשים להצביע בעד מועמדים שמתאימים לאינטרסים האישיים שלהם, דבר שמדגיש את השורשים הפוליטיים במערכת.

בעיות עם המערכת הנוכחית

בעוד שהשיטה עצמה אינה נחשבת לאי-סוד ליד הציבור, היא אכן פוגעת בהזדמנות למועמדים מוכשרים שאינם קשורים למפלגות פוליטיות מסוימות. תלמידי חכמים בעלי הכשרה מצוינת, כדוגמת בוגרי בתי מדרש שאינם מזוהים עם מפלגות, עשויים למצוא את עצמם מחוץ למערכת המשפטית.

הכנסת ותגובות הפוליטיקאים

ח"כ משה גפני, יו"ר דגל התורה, הביע שביעות רצון מההסכמה שנמצאה במינוי הדיינים על ידי כל הסיעות, וציין שחשוב להימנע מחוסר דיין בבתי הדין. הוא ראה במערכת זו את הדרך לשמור על היציבות ועל ייצוג שווה של כל הקהילות.

קשרים בין המפלגות

מפלגת הציונות הדתית מצאה את עצמה במצב שבו יש צורך בשיתוף פעולה עם המפלגות החרדיות כדי להבטיח ייצוג לקהילה הדתית הלאומית. כך, כמו שצוין, אם בית המשפט העליון היה בוחר שופטים מהליכוד, מיש עתיד, ממרצ ומפלגת הציונות הדתית, ייתכן כי היו מתעוררים סכסוכים פוליטיים ברחובות.

Scroll to Top