בפעם השנייה: נכשל מכרז רמ"י לשיווק קרקע למגורים מעל תחנת הרכבת במודיעין
הכישלון החוזר במכרז
רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) דיווחה על כישלון נוסף בשיווק קרקע לבניית דירות מעל תחנת הרכבת במודיעין. המכרז החדש, שנועד לפתח שטח של כ-7 דונם לבניית 125 יחידות דיור למכירה בשוק החופשי, לא משך אף מציע. הכישלון הזה הוא השני ברציפות, לאחר שגם במכרז הקודם, שפורסם בספטמבר 2024, לא נמצאו מציעים לבניית 145 יחידות דיור להשכרה.
שינויים בתנאים
בשונה מהמכרז הקודם, במכרז הנוכחי ניתן היה למציע לשפר את ההצעה, אך למרות ההקלות, כגון ירידת מחיר המינימום מ-132 מיליון ל-120 מיליון שקל, תנאי המכרז עצמם נותרו מורכבים. מחיר הוצאות הפיתוח עלה מ-24 ל-26 מיליון שקל, והדרישות להקמת שטחי משרדים בהיקף של 4,000 מ"ר התווספו לרשימת ההתחייבויות של המציע.
דרישות מוגזמות?
יזמים הפעילים באזור מודיעין ציינו כי דרישות רמ"י ורכבת ישראל היו גבוהות מדי. יזם ש spoke ל"דהמרקר" הדגיש כי עלויות הפיתוח בשילוב עם דרישות המטלות הציבוריות, כמו חניונים ושטחי משרדים, הפכו את המכרז ללא אטרקטיבי בשוק הנוכחי, המושפע גם מהעלאת מחירי המימון.
פרויקט במרכז העיר
יוזמת שדרוג תחנת הרכבת במודיעין, שנפתחה בשנת 2008, חלק מתוכנית רחבה יותר, שאושרה ב-2014, שמיועדת ליצור מרכז עסקים בעיר. התוכנית, אשר כוללת שטח של כ-341 דונם, תציע כ-1,500 יחידות דיור, שטחי מסחר, מוסדות אקדמיים ומבני ציבור. חשוב לציין כי המרכז יוקם בסמוך לתחנת הרכבת, הממוקמת בלב העיר.
תגובת רכבת ישראל
מרכבת ישראל נמסר כי "פרויקט מתחם הרכבת במודיעין משלב לראשונה מגורים, מסחר ותעסוקה במתחם חדשני הממוקם באזור אטרקטיבי." הם הודו כי בעקבות אתגרים בשוק הנדל"ן, נדרשת חשיבה מחודשת לגבי המכרזים כדי להגדיל את האטרקטיביות של הפרויקטים העתידיים.
סיכום
מצב שוק הנדל"ן במודיעין מצביע על אתגרים עכשוויים, במיוחד בעבור פרויקטים המשלבים מגורים עם שימושים ציבוריים. הכישלון החוזר בשיווק הקרקע מעל תחנת הרכבת מציב שאלות לגבי יתרון התחרותיות והשקיפות של המכרזים שזוכים להתעניינות מינימלית של יזמים