ועדת הכלכלה והכספים בדיון על מחירי המזון
הכנסת קיימה היום (ב') דיון משותף של ועדת הכלכלה וועדת הכספים בנושא יוקר המחיה בישראל, אשר התמקד בשני נושאים מרכזיים: העלאת מחירי מוצרי החלב המפוקחים והעלאת מחירים בחסות המלחמה.
עמדות השולחנים והמשתתפים
במהלך הדיון, ח"כ משה גפני הביע את דעתו על חברות המזון בישראל, ואמר: "חברות עושות מה שהן רוצות, ומרוויחות הרבה יותר ממה שהן צריכות להרוויח". הדיון נפתח כאשר הוצגו נתונים על עליית מחירים בקרב חברות כמו שטראוס, יוניליוור ותנובה מאז פרוץ המלחמה, כשח"כ אורית פרקש הכהן ציינה כי שטראוס העלתה מחירים חמישה פעמים, יוניליוור שלוש פעמים ותנובה פעמיים.
יו"ר ועדת הכלכלה, דוד ביטן, הסביר כי "שטראוס לא בסיפור של חלב בפיקוח ואי אפשר להכריח אותה, בעוד תנובה אחראית ל-70% מהחלב בפיקוח". הוא הוסיף כי סל הצריכה הישראלי הוא בין היקרים ביותר במדינות ה-OECD.
הגבולות בין יצרנים וממשל
ליאור לוי, יו"ר איגוד תעשיות המזון, טען כי יצרני המזון הם גורם בולם אינפלציה וכי המדינה היא האחראית העליונה לכך. "מחיר מוצרי החלב עלו כי מחיר המטרה עלה", ציין לוי, תוך שהוא מציע פתרונות כמו הפחתת מע"מ על מזון.
ח"כ גפני הקשה על לוי, שואל: "מה היה קורה אם לא הייתם מעלים מחיר? הייתם מפסידים?". תשובה מנומקת לשאלה זו לא התקבלה, אך גפני הסביר כי פרט למנגנון העדכון האוטומטי, חברות המזון העלו את המחירים מעבר להעלאה האוטומטית שנעשתה, מה שמעורר חששות בקרב צרכנים ודוחף אותם למעמד נמוך יותר.
צעדים עתידיים
בהמשך הדיון, גפני הציע להקים צוות שיכלול חברי כנסת מוועדת הכלכלה ווועדת הכספים, שיתכנן תוכנית לפיקוח על עליית המחירים בתחום המזון בישראל. הוא ציין: "אי אפשר לעבור על זה לסדר היום".
הדיון הסתיים בהבנה כי יש צורך במהלכים חקיקתיים שיביאו לשינוי במצב הנוכחי ולתמיכה נוספת בצרכנים ובעסקי המזון הקטנים והבינוניים