המחדל בתחום האש: תכנון לקוי על פי דוח חדש
תמצית הדוח
במדינת ישראל תכנון לקוי והעדר שיטות מתקדמות התבטאו באירועים האחרונים, כולל השריפה הגדולה שהתרחשה בדרך לירושלים. למרות שהגורמים האקלים חיצוניים ובלתי ניתנים לשליטה, כמו שרב כבד ורוחות דרומיות, ניתן היה לצמצם את נזקי השריפות והסכנות לחיי אדם באמצעות תכנון ארוך טווח אשר יתחשב בפרמטרים סבירים.
הניתוח המקצועי
גורמים מרכזיים לסיכון
- מרחק בין צמחייה ליישובים: יש לקבוע מרחק בטוח של לפחות 200 מטרים בין הבתים ליער. מרחק זה יפחית את הסיכון שהאש תדלג על פני השטח ותתפשט לעבר הבתים.
- מערך כיבוי מוטס: היעדר מטוסים מתקדמים לכיבוי שריפות בישראל מהווה פגם בהיערכות לתגובה מהירה. מטוסים כמו הקנדים שמסוגלים להטיל מים על האש באפקטיביות גבוהה, יכול למנוע התפשטות נרחבת של האש.
המלצות לשיפור
- שדרוג חומרי כיבוי: יש לפתח ולהשקיע באספקת מטוסים מתקדמים, אשר יטילו מים על האש ויחזרו במהירות לשדה התעופה לטובת טעינת מים מחודשת. לדוגמה, מטוסים היכולים להטיל 6 טון מים כל אחד מגובה נמוך יוכלו לספק כיסוי טוב יותר בשטח.
- ניהול סיכונים: יש להדגיש את הצורך בהעמדת האינטרס הלאומי מעל פני אינטרסים אחרים, על מנת למנוע הישנות אסונות מסוג זה בעתיד.
סיכום
הוועד המומחה טוען כי יש צורך בשדרוג מערך החירום וניהול הסיכונים כדי למנוע אסונות טבע שיכולים להביא נזקים חמורים לרכוש ולחיים. יש לקבוע תכנית עבודה מפורטת לטווח ארוך עם יעדים ברורים לשיפור.