לבנון משנה את כללי המשחק: צעד היסטורי לפירוק חיזבאללה בעזרת סיוע ישראלי

תוכנית לבנון לפירוק חיזבאללה: שינויים משמעותיים בשטח

צבא לבנון בוחן מחדש את כוחות חיזבאללה

במהלך חודשי החורף האחרונים, הצליח צבא לבנון להשיג כ-80% מהמטרות לפירוק הנשק של חיזבאללה בדרום המדינה, זאת בעזרתו של מודיעין ישראלי שהועבר דרך ממשלת ארצות הברית. מצב זה עורר תגובות חיוביות מתוך הממשלה הלבנונית ואף בקרב גורמי הביטחון בישראל ובאמריקה.

מונופול על הנשק

ראש ממשלת לבנון, נוואף סלאם, הצהיר כי "למדינה צריך להיות מונופול על כלי הנשק", כאשר הוא הדגיש את חשיבות המהלך בעימותים פנימיים ובעתיד לבנון עם קבוצות חמושות. המבצע שביצע הצבא הלבנוני, שהוקם בעשר השנים האחרונות, איפשר לו לשדר כוח ומעמד שאיבד במהלך השנים האחרונות.

היחסים בין לבנון לישראל

בתגובה למבצעים הלבנוניים, ציינה מערכת הביטחון בישראל שהיא מופתעת מהיעילות של הצבא הלבנוני ומרוצה מהמגמות האחרונות. בישראל מבינים כי רגיעה בגבול הצפוני חשובה לשני הצדדים, וכך נוצר דיאלוג שקט בין המדינות.

המצב בצפון

עם זאת, האתגרים לא פוסקים. האזור צפונית לנהר הליטני מציב סימני שאלה על יכולת הצבא הלבנוני להמשיך בפירוק כוחות חיזבאללה. גורמים פוליטיים אומרים שחיזבאללה עשוי להשתף בשיתוף פעולה או להפוך את המאבק למאבק פוליטי מתוך הצורך לגייס תמיכה פנים שיעית.

תוכנית רב-שלבית לפירוק קבוצות חמושות

ממשלת לבנון הציגה תוכנית רב-שלבית, הכוללת גם את פירוק הקבוצות החמושות הפלסטיניות בתחומה. באפריל, למעלה מ-40 פעילים פלסטינים נעצרו בעקבות התארגנות שנעשתה לירי רקטות לעבר ישראל. המטרה היא להחזיר את המונופול על הכוח לידי המדינה.

חיזבאללה והאתגרים העתידיים

חיזבאללה מתמודד עם אתגרים נוספים, בהם אובדן נתיבי הברחה מאיראן בעקבות העברת שלטון בסוריה. לצד זאת, בלבנון קיימת מודעות ללחץ הבינלאומי, כאשר מדינות תורמות, כולל ארצות הברית ומדינות המפרץ, תומכות בשיקום המדינה אך מעוניינות לראות התקדמות בפירוק חיזבאללה.

ההשלכות הפנימיות והעתיד הלא נודע

החשש מפיצול פנימי במדינה מהווה אתגר נוסף, שכן צבא לבנון מורכב מקבוצות אתניות שונות, מה שעלול להוביל למתיחות. ראש הממשלה סלאם מבטיח שלא ייגרר את המדינה למלחמת אזרחים, אך לא ניתן להשאיר את המצב הנוכחי ללא פתרון.

מלחמת אזרחים או חיזוק הצבא?

בזמן שעיכובי פעולה נגד חיזבאללה עשויים להוביל לעימות, חבר הכנסת מטעם הארגון, איבראהים מוסאווי, טוען שהנשק של חיזבאללה כמו גם כוחו הוא למעשה כוחו של לבנון, דבר המעורר חששות לגבי יציבות המדינה בעתיד.

באופן כללי, בלבנון שוררת דריכות רבה, כאשר הממשלה מחפשת כלים להתמודד עם אתגרים פנימיים וחיצוניים תוך יצירת גבול ברור מול הארגון החמוש

Scroll to Top