2025-02-28 16:18:00
בלבנון מנשבת רוח חדשה, השאלה היא – האם ירושלים שומעת?
השינויים החדשים בהנהגת לבנון
ראש ממשלת לבנון החדש, נאווף סלאם, והנשיא התורן, ג'וזף עוון, הצליחו תוך זמן קצר להציג גישה חדשה ומוצקה כלפי חזבאללה. סלאם נשא נאום בכורה בפני הפרלמנט, בזמן שבו נערכה הלוויה של המנהיג המנוח של חזבאללה, חסן נסראללה. הוא דיבר על רצון לבניית מדינה לחיים שדואגת לאזרחיה, פתוחה לעולם ושההחלטות בה ינבעו מתוך שיקולים של ביטחון ולא מתוך מנטליות תוקפנית.
השפעת הלוויה של נסראללה
נסראללה נחשב לאבן דרך בחיים הפוליטיים והחברתיים בלבנון, והעובדה שבראש מדינת לבנון עומדים כעת מנהיגים כמו סלאם ועוון, משמעה לשינוי בכל הנוגע להשפעת חזבאללה ולתפקידו במדינה. הלוויה שלו, שהייתה אחת הגדולות בתולדות לבנון, משקפת את ההשפעה הארוכה שהייתה לו, אך עכשיו, עם הגעת ממשלה חדשה, אולי הגיע הסוף למעללי הארגון.
התגובה הבין-לאומית והמסר לחזבאללה
עם כניסתם לתפקיד החדש, עוון וסלאם מבקשים להדגיש את הצורך של לבנון בהתמודדות פנימית ולא החלה מלחמות על אדמתה. עוון, שמקבל תמיכה מסעודיה וארה"ב, אף סירב לאפשר לנשיא איראן להשתתף בהלוויה, והדגיש כי לבנון רוצה להתנהל לפי עקרונות של ריבונות.
ישראל והאסטרטגיה הגיאופוליטית
בישראל, הממשל ומערכת הביטחון מבינים שהשינוי בלבנון עשוי להוות הזדמנות. ראש הממשלה בנימין נתניהו הדגיש את תהליך השינוי במזרח התיכון. ההיסטוריה מלמדת שישראל לא תמיד ניצלה הזדמנויות, ויש לקוות שהפעם תוכל לתעל את השינוי לטובתה.
המתחרים על כספי השיקום
שלוש מדינות – סוריה, לבנון ועזה – צפויות להתחרות על כספי השיקום בעתיד. כל אחת מהן זקוקה למקורות כספיים גדולים לשיקום והקמת מוסדות כלכליים ותחבורה תשתיתית. על פי ההערכות, מרבית הסכומים יגיעו ממדינות המפרץ ומערב, אך תהליך השיקום יהיה מאתגר ויתחייב שיתוף פעולה מדינתי ומקצועי רחב.
סיכום
שינויי ההנהגה בלבנון מסמלים תקווה חדשה לקראת ימים טובים יותר, אך גם אתגרים משמעותיים. האם הממשלות החדשות יצליחו לנהל את המדינה בצורה שתשמור על ביטחונה ותביא רווחה לאזרחיה? השאלה הזאת, כמו השאלה האם ירושלים שומעת את הרוח החדשה, נותרת פתוחה.