בכירים בישראל: קטאר פוגעת במו"מ ונותנת גב לחמאס, עדיף לפעול עם מצרים
התנגשות בין הרמטכ"ל לשרים
פחות מחודשיים חלפו מאז ששיבתו של הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר לתפקידו, אז הוא התקבל בשירי הלל מצמרת השלטון. בעקבות זאת, התרחשו התגוששויות בינו לבין חברי הקבינט, אשר נראות כמו חזרה על המתח ששרר במהלך כהונתו של קודמו, הרצי הלוי. גורמים בכירים בצה"ל הצביעו על כך ששנה וחצי של לחימה לא שינו את שיטת הפעולה של חברי הקבינט. במקום זאת, הם החליפו את זמיר ביעד להתקפותיהם, תוך התעלמות מהעובדה שיש מדיניות מלחמה שנקבעה ע"י ראש ממשלה, בנימין נתניהו.
הקשיים בשיחות עם קטאר
בשבועות האחרונים הובהר כי המו"מ על שחרור החטופים מתקדם ללא תוצאות. גורמים ישראלים בכירים מסרו שסיוע של קטאר במגעים מקשה על ההתקדמות, ומחזק את חמאס בדרישותיו. לפי דבריהם, כדאי להפעיל לחץ רק דרך מצרים, מכיוון שזו הוכיחה עצמה כמתווכת יעילה יותר. המצב הנוכחי מביא לעלייה בפגיעות בשורות צה"ל, כאשר חמאס מתקשה בעמדותיו.
המלצות צה"ל והכנסתו של זמיר
בצה"ל ממליצים להגביר את הלחץ ולהפעיל כוחות נוספים, אך יש לזכור כי כל פעולה כזו עלולה לסכן את חיי הלוחמים. בינתיים, הקבינט לא מצליח לקיים דיונים רציניים وإספק פתרונות מנהיגותיים, והעימותים בין השרים לרמטכ"ל נמשכים.
ביקורת על האסטרטגיה של נתניהו
ראש הממשלה נתניהו, אשר קבע את האסטרטגיה של הלחץ הצבאי המדוד, נמצא במוקד הביקורת. הוא נוכח בעימותים שהתרחשו בין זמיר לשרים, מבלי להגן עליו באופן ציבורי. המיכשול הגדול הוא התנגדותו של זמיר לחלוקת סיוע הומניטרי על ידי חיילי צה"ל, פועל שהוא ראה כמסוכן, והמחלוקות גורמות למתח במערכת הפוליטית.
התגובות לאסטרטגיה בהקשר האמריקאי
מעניין לציין כי הנשיא האמריקאי לשעבר, דונלד טראמפ, הביע תמיכתו בנתניהו, מה שמעורר תהיות לגבי מדיניותו של הנשיא המכהן, ג'ו ביידן. ישראל עומדת בפני דילמה בין האופציות הרעות, כשחמאס דורש ערבויות בינלאומיות להפסקת אש במשך חמש שנים, דבר שעשוי להכביד על עתיד הלחימה באזור.
סוגיות מוסריות והאתגרים הקרובים
בנוגע לשחרור החטופים, ישנה התמודדות קשה עם שאלות מוסריות, שכן השארתם בעזה מעוררת התנגדות עמוקה, בייחוד בעיני הציבור. הדרך קדימה חייבת להיות ברורה, והאמת חייבת להיות ידועה גם אם היא קשה, בכל הקשור להחלטות המתקבלות בנוגע למצב הקיים.