ליברמן: "אם הממשלה תתעלם מפסיקות בג"ץ, אפנה לנשיא להעביר כל נושא משרה"
הצהרת ליברמן בישיבת הסיעה
יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, התייחס בשבוע שעבר בהצהרה דרמטית לאפשרות שעוד ראש הממשלה בנימין נתניהו לא יכבד את פסיקות בג"ץ. במהלך ישיבת הסיעה בכנסת, ליברמן אמר, "אם הממשלה תחליט לא לכבד את פסיקת העליון, אני אפנה לנשיא המדינה, מתוקף סמכותו כפי שנקבע בחוק יסוד: נשיא המדינה, להעביר מכהונתו כל נושא משרה".
כדוגמה לכך שהוא בעצם מדבר על פיטורי ראש השב"כ, רונן בר, שנשקל להחליפו לאור החלטת בג"ץ להקפיא את פיטוריו, ליברמן התבסס על סעיף 11(א)(6) לחוק יסוד: נשיא המדינה, שקובע כי "נשיא המדינה ימלא כל תפקיד שיוחד לו בחוק בקשר למינוי שופטים ונושאי משרות אחרים ולהעברתם מכהונתם".
האם יש לסניא סמכות כזו?
לפי פרשנויות משפטיות, נראה שהסמכויות המוקנות לנשיא אינן מאפשרות לו להדיח את ראש הממשלה. פרופ' אדם שנער מבית הספר הארי רדזינר למשפטים באוניברסיטת רייכמן הסביר כי החוק קובע שחייב להיות חוק אחר המגביל את סמכויות הנשיא להעברה מתפקיד. "רק במקרה שהחוק המעניק סמכות לנשיא לכך קיים, יוכל הנשיא להעביר את אותו אדם מתפקידו. בענייננו, אין חוק המאפשר זאת ביחס לראש הממשלה".
ד"ר דנה בלאנדר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה הבהירה אף היא כי "נשיא המדינה לא יכול להדיח את ראש הממשלה מתפקידו. תפקיד הנשיא הוא סמלי, ובעניינים אלו אין לו סמכות להעביר ראש ממשלה מתפקידו".
המסקנה
לסיכום, לדברי המשפטנים, הצהרת ליברמן אינה נכונה. חוק יסוד: נשיא המדינה ממנה סמכויות לנשיא להעביר נושאי משרה רק במקרים המפורטים בחוקים נוספים. במקרה של רוב נושאי המשרה, ובעיקר ראש הממשלה, לא קיים חוק המאפשר לנשיא פעולה כזו.
ליברמן לא הגיב אחרי פרסום הממצאים המשפטיים, אך ברור כי הסוגיה הזו טומנת בחובה תהיות רבות על גבולות הסמכויות הפוליטיות בישראל