2025-02-24 04:00:00
מאות אלפי ילדים הזקוקים לסיוע מהמדינה: המחדל בטיפול בנוער בסיכון
המצב הנוכחי של נוער בסיכון
בשנה האחרונה נפגשה המערכת החינוכית עם אתגרים חסרי תקדים, כאשר ארגונים הפועלים למען ילדים ובני נוער בסיכון מדווחים על גידול משמעותי במספר הנערים הזקוקים לעזרה. מלחמה שהתרחשה השנה הביאה להוספת כ-48 אלף ילדים ובני נוער חדשים למעגל הסיכון, והתחייבויות המדינה לסייע להם לא מתקיימות. לפי הדיווחים, כמו כן, קיימת עלייה במספר הילדים שאובחנו כנפגעי פעולות איבה, והמצב מעורר דאגה רבה בקרב פעילי הארגונים הנוגעים בדבר.
קיצוץ התקציבים והשפעתו
בעקבות הקיצוץ המתמשך בתקציב הסיוע ממשלתי בתחום החינוך, המצב נהיה קריטי יותר. תקציב התמיכה המוענק לארגונים העוסקים בנוער בסיכון הצטמצם ל-3.8 מיליון שקלים בלבד, כאשר לפני שנתיים התקציב עמד על 9.4 מיליון שקל לארגונים השונים. זאת בזמן שארגונים אלו משקיעים מדי שנה כ-700 מיליון שקלים בפעילותם, מה שמדגיש את הפער בין הצרכים לבין התמיכה הממשלתית.
בפורום שגיבשו הארגונים, טוענים הפעילים כי המצב הנוכחי יוביל לירידה משמעותית באיכות התמיכה המסופקת לילדים ובני הנוער, כפי שכבר ניתן לראות בתופעת נשירת תלמידים מהמוסדות החינוכיים.
דרישות הארגונים ממשרד החינוך
בפניותיהם למשרד החינוך, הארגונים דרשו להגדיל את תקציב התמיכה בלפחות 60 מיליון שקלים בשנה, ולהכניס את התקציב לבסיס התקציב החינוכי. הם מציינים כי הגידול במספר הילדים הזקוקים לסיוע מצריך גם עדכון של מבחני התמיכה, אשר לא עודכנו במשך שנים רבות.
נציגי הארגונים, בהם עמותת עלם, פתחון לב, נירים, אתגרים, והמרכז הישראלי להתמכרויות, טוענים כי הם פועלים ללא כוונת רווח אך נדרשים לתמיכה ממשלתית כדי להמשיך במאמציהם החיוניים.
תשובת משרד החינוך
משרד החינוך ציין בתגובה כי מחויבותו לילדים ובני נוער בסיכון עומדת בראש סדרי העדיפויות ושהשקעתו השנתית בתחום כוללת כ-6 מיליארד שקלים, מתוך אשר 4 מיליארד לקידום תוכניות חינוכיות-טיפוליות. המשרד הביע גם את מחויבותו לתמוך בפעילות הארגונים למרות האתגרים התקציביים של השנה.