פעיל פרו-פלסטיני מחמד חליל תובע 20 מיליון דולר מממשלת טראמפ
תביעה בגין מעצרים רטרואקטיביים
מחמד חליל, בוגר אוניברסיטת קולומביה, הגיש תביעה פדרלית נגד ממשלתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, בדרישה לפיצוי של 20 מיליון דולר, לאחר ששהה יותר מ-100 ימים במעצר הגירה. התביעה, שהוגשה בעקבות מסמכים לבית המשפט, טוענת למעצרים רטרואקטיביים ולעקיפת פעילים סטודנטיאליים.
האשמות על פעילות אנטישמית
במהלך מאבקיו, האשימו נציגי הממשל את חליל ב"התנהגויות אנטישמיות" בעקבות תפקידו בהפגנות. "יש להטיל אחריות על רטואציה פוליטית וע abuso of power," אמר חליל. "אני מחזיק בממשלת ארה"ב אחראית לא רק עבור עצמי, אלא עבור כל מי שניסו להשתיק באמצעות פחד, גירוש או מעצר."
מעצרו והעברת כלא
חליל נעצר ב-8 במרץ על ידי סוכני מחלקת ההגירה ואכיפת המכס של ארצות הברית (start) כחלק מהמאבק של הממשל בהפגנות אנטי-ישראליות בקמפוסים אמריקאיים. בזמן מעצרו, הוא היה דמות בולטת בהפגנות הנרחבות נגד המלחמה בעזה. לאחר מעצרו, הועבר חליל מהבית שלו בניו יורק למרכז מעצר בלואיזיאנה, שם ציפה להליכי גירוש.
חוקים ישנים ומאבקים משפטיים
מזכיר המדינה מרקו רוביו ציטט חוק שנקבע בשנות ה-50, המאפשר להסיר אזרחים זרים הנתפסים כהפוכים למדיניות החוץ האמריקאית. עם זאת, שופט קבע לאחר מכן כי הממשלה אינה יכולה לעצור או לגרש את חליל על סמך טענות רוביו, שלפיהן נוכחותו על אדמת ארצות הברית מהווה איום על הביטחון הלאומי.
חליל שוחרר בערבות בסוף יוני, והחל הממשלה מאשימה אותו בהחדרת מידע שקרי על חברותו בסוכנות הפליטים הפלסטינית של האומות המאוחדות (UNRWA). חליל דחה את ההאשמות והגדיר את מעצרו כתגובה פוליטית על עמדותיו.
סיכום
תביעתו של חליל משקפת את המתח הגובר בין חופש הביטוי לבין מדיניות ההגירה בארצות הברית, במיוחד לאור ההקשר הפוליטי הרגיש הקשור לארצות הברית ולסכסוך הישראלי-פלסטיני