2025-01-31 10:42:00
מה עומד מאחורי המהפך בסוריה?
אל-ג'ולאני: מהג'יהאדיסט למנהיג מדינה
אחמד אל-שרע, הידוע כאבו מוחמד אל-ג'ולאני, הוכרז לאחרונה כנשיא סוריה לתקופת המעבר, לאחר שהדיח את בשאר אל-אסד. בנאומו הראשון התחייב אל-ג'ולאני לשפץ את המדינה ולהקים ממשלת מעבר שתשקף את גיוון החברה הסורית. עם זאת, יש המזהירים כי שלטונו עשוי להיות אסלאמי חד-מפלגתי.
התחייבויות ואזהרות
בבמהלך נאומו, הצהיר אל-ג'ולאני כי הממשלה שלו תמשיך לרדוף את הפושעים האחראים לשפיכת דם סורי. אך מומחים קובעים כי יש פער בין ההצהרות לבין המציאות, בעיקר בהקשר לתהליך האידיאולוגי שבו הוא עתיד לפעול.
פרופיל המנהיג
אל-ג'ולאני עבר שינוי משמעותי מאז שצורף לאל-קאעדה בעיראק. הוא הקים את ג'בהת א-נוסרה, ולאחר מכן ניתק את הקשר עם אל-קאעדה, והקים את היאת תחריר אל-שאם (HTS). מאז עלייתו לשלטון, הוא מנסה להציג את עצמו כמנהיג פרגמטי ומתון.
תהליכי שינוי או חזרה לאחור?
למרות ההבטחות לקיים בחירות חופשיות ולהקים ממשלה שמייצגת את כל הקבוצות בסוריה, יש לא מעטים שמעריכים כי מדובר בשחזור של טעויות העבר. מומחים מדגישים כי ההיסטוריה באיראן וברחבי המזרח התיכון מגלה כי קבוצות אסלאמיסטיות הצליחו להשתלט על מהפכות בדרך זו.
האתגרים בהקמת השלטון החדש
אחד האתגרים הגדולים מול אל-ג'ולאני הוא איחוד הכוחות המיליטנטיים במדינה לצבא אחיד. עם כך, ישנם גם אתגרים כלכליים וחברתיים משמעותיים. המצב הכלכלי בסוריה קשה, כאשר כ-90% מהסורים חיים מתחת לקו העוני, ומעל ל-75% זקוקים לסיוע הומניטרי דחוף.
תובנות לעתיד
יש לעקוב אחר ההתפתחויות הקרובות כדי להבין אם אל-ג'ולאני יעמוד בהבטחותיו לשלטון פתוח ודמוקרטי, או שדרכו תוביל לשלטון דתי נוקשה. רבות ישפיעו ההחלטות שיתקבלו בשבועות ובחודשים הקרובים.
תגיות:
#סוריה #אלג'ולאני #שלטון #מהפכה #ג'יהאד #אידיאולוגיה #יוזמות פוליטיות