מהפכה בטיפול בפגים: מגע עור לעור מיד לאחר הלידה עשוי לשנות את עתיד ההנקה והקשר בין האם לתינוק

ממצאים חשובים בטיפול בתינוקות פגים

חידוש מהותי בטיפול

חוקרים מבית החולים סנט אולבס והאוניברסיטה הנורבגית למדע וטכנולוגיה (NTNU) גילו ממצאים אשר עשויים לשנות את הדרך בה מטפלים בתינוקות פגים ברחבי העולם. המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA Network Open, מצביע על כך שמגע פשוט אך משמעותי עשוי לקבוע את עתיד ההנקה של התינוק.

יתרונות המגע עור לעור

"התגלית לחיים," כך מתארת פרופסור משנה ליילה קריסטופרסן מהמחלקה לבריאות הציבור וסיעוד ב-NTNU, מצאה כי תינוקות שהיו במגע עור לעור עם אימהותיהם לאחר הלידה הניקו בזמן השחרור מהיחידה לטיפול בילוד ובמהלך השנה הראשונה לחייהם. במהלך המחקר נבדקו 108 תינוקות פגים שנולדו בין השבוע ה-28 ל-32 להריון.

שיטות הפעולה במחקר

החוקרים חילקו את התינוקות לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה הונחה על חזה האם מיד לאחר הלידה, בעוד שהתינוקות בקבוצה השנייה הועברו לאינקובטור. הממצא המפתיע הוא שהנוגעים עור לעור שיפרו את סיכויי ההנקה.

השפעות המגע על הקשר בין אם לילד

מגע זה חשוב במיוחד עבור תינוקות פגים, אשר עשויים להיתקל בקשיים ביישום הקשרים הטבעיים עם אמם. המוח ומערכות האיברים שלהם אינם מפותחים במלואם, ולכן קידום הקשר המוקדם הוא חיוני.

עדכון הנהלים בבית החולים

בבית החולים סנט אולבס, הנהלים עודכנו בהדרגה. בשנת 2007 החלו לאפשר מגע עור לעור מיידי עבור תינוקות שנולדו משבוע 32. בשנת 2014 הורחב הנוהל גם לתינוקות שנולדו מהשבוע ה-28. מאז סיום המחקר בשנת 2020, המגע עור לעור הפך לנוהל סטנדרטי עבור כל התינוקות הפגים המוקדמים.

קול האימהות

המחקר גם העניק יכולת ביטוי לאימהות, אשר דיווחו כי החזקה של התינוק על חזן הייתה משמעותית ליצירת הקשר והגברת תחושת הביטחון. עם זאת, החוקרים מצאו שטיפול זה הוביל ליתרונות ברורים בהנקה ואי זיהומים.

תקווה לעתיד

החוקרים מקווים כי ממצאיהם יעודדו בתי חולים נוספים לעדכן את הנהלים הקיימים ויאפשרו לתינוקות פגים את ההזדמנות לחוויות חיוניות ברגעים המוקדמים לאחר הלידה. "ישנן סיבות טובות להציע את אותה ההזדמנות לתינוקות פגים," סיכמה קריסטופרסן.

יש להדגיש כי מחקר זה עשוי להוות עוגן לשיפור בריאות התינוקות הפגים ולזרז תהליכים מוחשיים בשדה הרפואה

Scroll to Top