הדולר מאבד גובה בעקבות הורדת הדירוג לארה"ב
ירידות בשוק המט"ח המקומי והבינלאומי
לאחר ההודעה בשישי האחרון על הורדת דירוג האשראי של ארצות הברית, נרשמה ירידה משמעותית בשוק המט"ח. הדולר אינדקס, המדד שמשווה את שער הדולר לסל המטבעות המובילים, ירד ב-0.9% והגיע לרמה של 100.2 נקודות. היורו התחזק ב-1% מול הדולר, ונסחר ברמה של 1.128 דולר. בשוק המקומי, הדולר ירד ב-0.4% מול השקל, והיורו התחזק ב-0.7% ונסחר מעל 3.99 שקלים.
בפתיחת השבוע, הדולר ירד ב-0.3% ל-3.54 שקלים, על רקע הירידה הגלובלית בערכו. המומחה ג'ורג' סראבלוס מדויטשה בנק ציין שלדולר יש בעיות פיסקליות שלעתים לא מתומחרות כראוי: "השווקים בחודשיים האחרונים שוקלים מחדש את הנכונות לממן את הגירעון האמריקאי".
תגובות מהרשויות
הורדת הדירוג נעשתה על ידי חברת הדירוג מודי'ס, שהפחיתה את דירוג ארצות הברית מרמה Aaa לרמה Aa1, בשל הגירעון הפדרלי המוגבר ועלויות גיוס החובות. ממשל טראמפ והנשיא עצמו הגיבו בחריפות להחלטה. המשמעות היא שככל שיחלוף הזמן, ייתכן שההשלכות יישארו בעינן עד לסוף העשור.
תחזיות הכלכלה האירופית
במקביל, הנציבות האירופית הודיעה על חיתוך תחזיות הצמיחה והאינפלציה בגוש היורו, בעקבות העלאות מכסים שהוטלו על ידי ארצות הברית. תחזית הצמיחה בגוש היורו קוצצה ל-0.9%, והאינפלציה צפויה לרדת לרמה של 2% במחצית השנה הנוכחית.
הנתונים הכלכליים בישראל
בישראל, נתוני הצמיחה ברבעון הראשון של השנה מעודדים, עם התרחבות של 3.4% בחישוב שנתי. עם זאת, נתוני האינפלציה לחודש אפריל הראו עלייה חודשית של 1.1%, מה שיכול להשפיע על החלטות בנק ישראל לגבי ריבית. אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, ציין כי סביבת האינפלציה הנוכחית אינה מאפשרת הורדת ריבית בטווח הקצר.
התחזיות לשיעור האינפלציה ב-12 החודשים הבאים עומדות על 2.7%, כאשר צפי לירידות במחירי הדירות והתחבורה הציבורית. דו"ח זה מדגיש את החשיבות של ניתוח מעמיק ומעקב אחרי ההתפתחויות הכלכליות בשורש השוק